Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
August, Oscar och Helge Larsen ute på ripjakt i Offerdalsfjällen med Martin och Maria Stenhammar. Hunden är elvaårige bretonen Gaia. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Ripjakten är igång i Offerdalsfjällen – men jägare oroliga för framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Att få samarbeta med hunden, vara ute till fjälls och bara njuta av en dag till fjälls – toppat med spänningen när hunden markerar för fågel. Det är varför Martin Stenhammar jagar ripa. I fredags var det premiär, men det finns en viss oro inför hur jakten ska påverkas av Renmarkskommittén de kommande åren.

– Vi spenderar ganska mycket tid till fjälls också för rekreation och för att njuta av tillvaron. Som det ser ut kan renmarkskommitténs beslut göra att det blir inskränkningar på det, säger Martin Stenhammar.

I videon ovan kan du se hur ripjakt går till , och höra vad som är tjusningen med jakten enligt Martin Stenhammar.

Nedan: Renmarksutredningen – få koll på vad det handlar om på 60 sekunder

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ska samebyarna få rätten att bestämma vem som jagar i fjällen? I videon får du en sammanfattning av renmarksutredningen – på 60 sekunder. Foto: Texturelabs/Pixabay

Detta är Renmarkskommittén

Renmarkskommittén är en parlamentariskt sammansatt kommitté som tillsattes av regeringen sommaren 2021. Den tillsattes bland annat mot bakgrund av Girjasdomen där Högsta domstolen slog fast att Girjas sameby, och inte staten, har rätt att upplåta småviltsjakt och fiske på samebyns område. Detta genom urminnes hävd.

Ett av kommitténs uppdrag är att utreda vilka delar av statligt ägd mark som andra samebyar, likt Girjas, har ensamrätt att upplåta småviltsjakt och fiske på, och om denna ensamrätt också omfattar jakt på annat vilt än småvilt.

Uppdraget är bland annat att lämna förslag till ny renskötsellag som ska ersätta den nuvarande rennäringslagen som gällt från 1971. 

Delbetänkandet presenteras 31 augusti.

Förslag till ny renskötsellag ska redovisas till regeringen senast 20 maj 2025. 

Kommittén består av både ledamöter, sakkunniga och experter. Ordförande är Eric M Runesson. 

Källa: Statens offentliga utredningar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.