Region Jämtland Härjedalen och Ylva Sandström på DILF.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var lite wow”, säger Ylva Sandström i Svenska distriktsläkarföreningen – hör vad andra regioner har att lära av Jämtland Härjedalens arbete sedan bemanningskrisen 2013. Foto: April Caarph/SVT

Region Jämtland Härjedalen bäst i Sverige på primärvårdsbemanning

Publicerad

Det råder läkarbrist i flera regioner och i vissa fall är läget akut -men det finns undantag. I Region Jämtland Härjedalen råder det balans. Om regionen fortsätter rekrytera ST-läkare som de gör nu så finns det goda förutsättningar för en fullbemannad primärvård inom sex år, visar en undersökning från Svenska distriktsläkarföreningen.

– Det var lite wow för det var lite oväntat faktiskt ska jag erkänna. Särskilt i hur diskussionerna går där alla Norrlands län är körda, säger Ylva Sandström, ordförande i Svenska distrikts­läkarföreningen (DLF).

Bygger på Socialstyrens riktvärden

Undersökningen som DLF har gjort utgår från ett riktvärde som Socialstyrelsen tog fram under 2022 för läkarbemanningen inom primärvården. Enkelt förklarat innebär det att en specialist inom allmänmedicin ska ansvara för 1 100 invånare och en ST-läkare för 550 invånare.

Tack vare att Region Jämtland Härjedalen har fokuserat på att utbilda ST-läkare de senaste åren så har bemanningen varit bättre än på andra håll i landet. Det beror dels på hyrläkarstoppet som ägde rum 2013 och dels på den bemanningskris som då uppstod.

– Vi är inte framme än men det känns som en bekräftelse på att vi har valt att satsa på att utbilda fler distriktsläkare, säger Anna Fremner, tillförordnad divisionschef Nära Vård i Region Jämtland Härjedalen.

Finns fortsatta utmaningar

I länet finns det idag 103 specialister i allmänmedicin och det behövs 104. Trots det positiva beskedet finns det fortfarande utmaningar, till exempel har det varit svårt att bemanna vissa hälsocentraler i länets glesbygdskommuner med fast personal.

Vissa distriktsläkare arbetar även deltid, vilket kan påverka bemanningen. Dessa personer har enligt Anna Fremner själva valt att arbeta deltid.

– De kanske har småbarn eller så har de andra uppdrag vid sidan av, säger hon.

I klippet nedanför berättar Anna Fremner på Region Jämtland Härjedalen mer om detta.

Anna Fremner på region Jämtland Härjedalen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför kunde regionen inte utbilda läkare på vissa vårdcentraler, och så märks dagens goda bemanning för patienterna – Anna Fremner, divisionschef för Nära vård, förklarar. Foto: April Caarph/SVT

Så här lång tid tar det innan primärvården är fullbemannad

Jämtland-Härjedalen: I balans

Jönköping: 14–21 år

Gotland: 16–20 år

Västmanland: 27 år

Västra Götaland: 24–30 år

Sörmland: 29–30 år

Skåne: 28–40 år

Kalmar: 31 år

Halland: 59 år

Västernorrland: 59 år

Stockholm: 201 år

Gävleborg: 298 år

Övriga regioner som Kronoberg, Värmland, Örebro, Blekinge, Dalarna, Norrbotten, Östergötland, Uppsala och Västerbotten kommer aldrig nå full bemanning eller så saknas det uppgifter som gör att det inte går att göra någon prognos.

Källa: Svenska distrikts­läkarföreningen (DLF)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.