Region Jämtland Härjedalen flaggar för stora besparingar inom kulturen. Hör kulturstrategen Jimmy Eriksson förklara hur det blivit så.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Jämtland Härjedalen flaggar för stora besparingar inom kulturen. Hör kulturstrategen Jimmy Eriksson förklara hur det blivit så. Foto: Teater Undantaget, Björn B Schäfer/SVT

Region Jämtland Härjedalen om kulturpengarna: ”Det ser bekymmersamt ut”

Publicerad

Region Jämtland Härjedalen, som fördelar de statliga bidragen, mellan olika kulturinstitutioner beklagar att det kan komma att behövas neddragningar i olika verksamheter.

Region Jämtland Härjedalen skickade i februari ut ett brev till ett antal kulturaktörer i länet som får bidrag med statliga pengar genom den så kallade kultursamverkansmodellen.

Regionen fick inför det här året bara 0,9 procent mer i statliga bidrag att fördela samtidigt som mycket blivit dyrare. I brevet vill därför regionen veta hur ett minskat bidrag 2025 kan komma att påverka kulturverksamheterna.

Regionens kulturstrateg: Ser bekymmersamt ut

Regionens kulturstrateg Jimmy Eriksson är ganska pessimistisk till utvecklingen.

– Ser vi till de senaste åren har vi nog inte så mycket mer att förvänta oss från staten. Så det ser bekymmersamt ut, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.