Hör Tony Lötebo Lubell, Vårdförbundets huvudskyddsombud, om varför anmälningarna till Arbetsmiljöverket var nödvändiga. Foto: SVT

Regionen riskerar miljonvite för allvarliga arbetsmiljöbrister på Östersunds sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Bristerna på Östersunds sjukhus kan komma att stå Region Jämtland Härjedalen dyrt. Hittills i år har tre anmälningar om arbetsmiljöbrister lett till vitesförlägganden på över en miljon kronor. Och nu flaggar arbetsmiljöverket för att det kan bli aktuellt med ännu fler vitesförelägganden. Vårdförbundet står bakom flera av anmälningarna.

Det är skyddsombud från flera olika fackförbund som slagit larm till arbetsmiljöverket om de kaotiska förhållanden som råder vid Östersunds sjukhus och som i förlängningen riskerar patientsäkerheten.

– Vi har sett att det varit allvarliga arbetsmiljöproblem som vi inte har nått fram till ledningen med, säger Vårdförbundets huvudskyddsombud Tony Lötebo Lubell.

Situationen på Östersunds sjukhus

– Därför har vi tagit det här steget. Det är inget man gör i första taget, säger Tony Lötebo Lubell.

Arbetsmiljöverket agerar

Arbetsmiljöverket har reagerat över mängden anmälningar från Östersunds sjukhus.

– Sen 2015 har det kommit in sammanlagt två anmälningar från sjukhuset i Östersund  – innan den här anhopningen som kommit in nu, säger inspektör Rikard Vedin.

Arbetsmiljöverkets inspektör Rikard Vedon tycker att det har kommit ovanligt många anmälningar från sjukhuset i Östersund. Foto: SVT

Patientsäkerheten i fara

”Brist på återhämtning, låg bemanning, övertidspass och hög arbetsbelastning har gjort att flera medarbetare känner sig slutkörda och uppgivna.” ”På grund av den försämrade arbetsmiljön har flertalet sjuksköterskor och undersköterskor valt att avsluta sina anställningar”. Så sammanfattar Vårdförbundet läget i flera anmälningar.

Hot om vite för brister på kirurgen och akuten

Hittills i år har hela tio anmälningarna lämnats till arbetsmiljöverket om allvarliga brister på Östersunds sjukhus, samtliga med en begäran om att åtgärder vidtas. Det visar en genomgång som SVT har gjort. Av dessa tio anmälningarna har arbetsmiljöverket konstaterat så allvarliga brister vid sjukhuset att man utfärdat tre vitesförlägganden, alltså hot om vad som i praktiken är ett slags böter.

Två av dem avser kirurgkliniken och uppgår till 400 000 kronor respektive 350 000 kronor. Det gäller brister i arbetsmiljön för läkarna och sjuksköterskorna på kirurgen. Där har regionen fram till 25 november på sig att vidta åtgärder. Om så inte sker kommer regionen att vara tvungen att betala vitena.

Det tredje vitesförläggandet gäller arbetsmiljöbrister för sjuksköterskorna vid akutmottagningen och uppgår till 395 000 kronor. Där har regionen fram till 15 januari på sig att vidta åtgärder.

Fler vitesförlägganden kan komma

Men det stannar inte där. Arbetsmiljöverket har flaggat för att det kan bli frågan om ytterligare fyra stycken vitesförlägganden. Det handlar om brister vid medicinenheten som drabbar läkare, sjuksköterskor och undersköterskor samt brister som drabbar undersköterskorna på akuten. 

Den senaste anmälan om arbetsmiljöbrister lämnades in så sent som 3 november.

Kort fakta om anmälningarna

Läkarföreningen, Vårdförbundet och Kommunal har i olika omgångar slagit larm om kaotiska förhållanden på Östersunds sjukhus och ställt krav på åtgärder.

Anmälningarna är så kallade 6:6a-anmälningar, det vill säga en formell begäran om arbetsmiljöåtgärder. Det har handlat om flera avdelningar, bland annat kirurgen, akuten och medicinmottagningen.

Den första anmälan till arbetsmiljöverket lämnades i febuari i år. Där konstaterades det att en försämring börjat märkas hösten 2019 vad gäller arbetsmiljön och att 27 sjuksköterskor på kirurgen sagt upp sig mellan januari och september 2020.

Sedan dess har larmen om arbetsmiljön fortsatt.

(källa: Arbetsmiljöverket)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Situationen på Östersunds sjukhus

Mer i ämnet