Länsstyrelsens beräkningar grundar sig bland annat på så kallade fångstrapporter från människor som varit ute och fiskat och fått odlad regnbåge på kroken.
Jämtlandsnytt: Vad kan det här innebära för Storsjön och dess vatten?
– En del av fiskarna har ju förmodligen gått upp i kringliggande vattendrag men om, och isåfall hur, det kommer påverka vattendraget vet vi inte i dagsläget, säger Joakim Svensson, länsstyrelsen.
Länsstyrelsen har nu informerat Bergs kommun som har tillsynsansvaret över provanläggningen.
Jämtlandsnytt: Vad kommer ni på länsstyrelsen att göra?
– Vi kommer fortsätta bevaka och följa utvecklingen, säger Joakim Svensson.
Fiskeodlingen i Storsjön har endast tre provanläggningar ännu. I vardera anläggning, eller kasse, har de 40 ton fisk.
I mars gjorde Bergs kommun en inspektion av fiskodlingen. Då konstaterades det att en av kassarna hade en reva som förmodligen berott på ett isflak. Enligt kommunen och företaget själv, Wangensten fisk AB, hade cirka 100 fiskar rymt då. Men enligt företagets platschef Roger Nilsson kan det inte röra sig om samma fiskar som länsstyrelsen nu menar rymt eftersom de var mycket färre – och mindre i storlek.
Roger Nilsson säger vidare till Jämtlandsnytt att han inte alls tror att mellan 1 och 3 ton fisk ska ha kunnat rymma. Något sådant borde de ha märkt, anser han. De har också noggrant kollat igenom alla kassar och inte hittat någon fler reva eller hål men inte upptäckt något speciellt.