Till skillnad från många andra festivaler var det väldigt få brott begågna på årets yra Foto: Bilbo Göransson, SVT Nyheter Jämtland

Rekordlugnt på årets Storsjöyra

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera tråkiga nyheter från landets sommarfestivaler är det trevligt att höra att årets Storsjöyra blev den lugnaste någonsin.

– Man känner sig trygg, säger festivalbesökaren Katarina Rydén.

Årets Storsjöyra i Östersund besöktes av 34 000 besökare, en viss minskning från fjolårets 36 000. Men arrangörerna är nöjda.

– Vi konkurrerar med några stora event runtom i landet samma helg men vi är otroligt nöjda, säger Andrea Wiktorsson, Storsjöyrans VD.

LÄS MER: Lugnt på Storsjöyran

Särskilt nöjda är de med säkerhetsarbetet. Det pratas mycket om vad tjejer ska tänka på när de går på festival, men vad ska killar tänka på? En av yranbesökarna hade svaret.

– Killar ska inte tro att de får ta på någon hur som helst som de inte känner, säger gymnasieeleven Linda Larsson.

Nödvändigt ont

Hennes vän Emilia Eising tyckte att videoövervakning var ett nödvändigt ont.

– Det är ju synd att det ska behövas. Man ska kunna gå vart man vill hur man vill utan att behöva oroa sig, men det kan man ju inte, säger Emilia Eisling.

Arrangören Stefan Kauppi är nöjd med säkerheten på årets yra.

– Visst har det varit ett antal anmälningar, och det är alltid tragiskt, men så här lugnt har det faktiskt aldrig varit på en yra, sa Stefan Kauppi, Storsjöyrans säkerhetsansvarige.

Stort pådrag

En av anledningarna till att det varit så lugnt kan vara det stora pådrag av säkerhetspersonal som skett i år. Förutom Ordningsvakter och poliser har flera nattvandrare kallats in, en trakasserierna och våldtäkterna på andra festivaler har satt sina spår. Kerstin Persson går i åttan och har varit på årets yra.

– Det är klart man tänker på det, man vågar ju inte gå själv nånstans som man kanske gjorde förr, säger Kerstin Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.