Kvinna liggande på golvet i ett kontorsmiljö med utspridda stolar och lila belysning, vilket kan indikera en simulering av en nödsituation eller träning i evakuering.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när rektorerna övar på en iscensatt skolattack, och hör om den unika krisutbildningesom just nu genomförs vid Mittuniversitetet i Östersund. Foto: Maria Harning/SVT

Här övar rektorer på skolattacker – unik utbildning i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Förmågan att leda en skola i en allvarlig krissituation är högaktuell efter skolskjutningen i Örebro. På Mittuniversitetet i Östersund genomförs just nu en unik utbildning för rektorer från hela Sverige.

Kursen ”Att leda i kris” är den enda i sitt slag i Sverige och samlar i veckan ett 50-tal rektorer från hela landet. Under utbildningen ingår övningar i universitets krislabb.

– Man ska nog inte tänka att det inte kan hända, säger Helena Larsson, rektor på Härjedalens gymnasium. Man ska inte vara rädd men beredd.

Kursen riktar sig till rektorer och hittills har cirka 85 personer gått utbildningen. En ny omgång börjar i höst.

Skolskjutningen i Örebro visar på vikten att öva

Attentatet i Örebro präglar deltagarna den här veckan och påverkar förstås.

– Det är med sorg i hjärtat vi följer det som sker i Örebro, men vi kan inte var nog förberedda, säger Tomas Erazim, rektor på Eksjö gymnasium

– Om man inte får upp ögonen för vad som kan hända nu så vet jag inte vad som skulle behövas, säger Mona Sonelius, rektor på Alma Folkhögskola i Stockholm.

Krisutbildaren Urban Fröberg står i ett rum. Han bär en grå tröja över en ljusblå skjorta. Rummet har en röd soffa med en kudde med röda lövmönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Urban Fröberg, som utbildar rektorer i krishantering, om lärarnas och pedagogernas betydelse vid kriser liknande skolskjutningen i Örebro. Foto: Maria Harning/SVT

Kursen ”Att leda i kris”

Kursen är en uppdragsutbildning via Skolverket för erfarna rektorer. Den ges på Mittuniversitetet i Östersund i samverkan med Försvarshögskolan och RCR Simulations Lab.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.