Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jan Rönngren och han revisorskollegor har för första gången lämnat in en orosanmälan angånde det svåra ekonomiska läge Region Jämtland Härjedalen befinner sig i. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Revisorerna ”orosanmäler” Region Jämtland-Härjedalen

Uppdaterad
Publicerad

Regionen Jämtlands revisorer säger sig vara djupt oroade över vad sjukhusets dåliga ekonomi ska leda till. Därför har de gjort en så kallad orosanmälan.

– Ekonomin är ju minst sagt bekymmersam och vi känner alla samma ont i magen, säger Jan Rönngren (M), ordförande för regionens politiskt tillsatta revisorer, om varför revisorsgruppen valde att formulera en ”orosanmälan” till regionfullmäktige.

Syftet är att tydliggöra den svåra ekonomiska situation som regionen befinner sig i. Naturligtvis är det ingen orosanmälan i ordets rätta bemärkelse, orosanmälan görs ju till socialtjänsten för att uppmärksamma barn eller vuxna som far illa.

– Det här är ju långt ifrån alla reglementen, men vi behövde ta till något som alla kan förstå, vi känner alla oro, säger Jan Rönngren (M), ordförande för regionens politiskt tillsatta revisorer.

Prognos: 450 miljoner i underskott

Genom att ta ett ovanligt grepp vill Jan Rönngren och de andra revisorerna göra den dåliga ekonomin ännu tydligare för medborgarnas politiska representanter i regionfullmäktige. Det var den ekonomiska prognos som presenterades i maj och som visade att regionens underskott för 2024 kan bli 450 miljoner, det vill säga 150 miljoner mer än tidigare prognos som blev den utlösande faktorn.

– Det är inte vi revisorers uppgift att peka på vad som ska göras, politikerna måste ta pucken själva. Men regionstyrelsen har uppsiktsplikt och vi tycker att de borde ha informerat sig mer, säger Jan Rönngren.

Oro över partigränserna

Skrivelsen till regionfullmäktige undertecknades av alla partiers revisorsrepresentanter.

– Vi känner alla samma oro, säger Jan Rönngren (M), ordförande för regionens politiskt tillsatta revisorer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.