SGU, Sveriges geologiska undersökning, är i färd med att ta fram nya kartor över länet som ska ersätta de gamla från 60-talet.
I höstas genomfördes grävarbeten vid bland annat Slagsån i Undersåker i Åre kommun när jordarter kartlades inom ramen för arbetet. Nu är alltså kartorna över Västjämtland klara.
Viktigt underlag vid fortsatt exploatering i fjällen
De nya kartorna är viktiga av flera skäl, inte minst när det gäller fortsatt expansion i Åre kommun. Detta för att kunna förutse och hantera olika typer av georisker som ras, skred och slamströmmar.
– I Västjämtland är det slamströmmar som är den största georisken man behöver ha koll på, säger statsgeolog Gustav Peterson Becher vid SGU.
Slamströmmar
Slamströmmar startar liksom ras och skred på branta sluttningar, när jorden blir alldeles vattenmättad efter att det har regnat eller snöat (och då ofta efter en längre tids nederbörd). Slamströmmen börjar då rinna nerför sluttningen och det är mycket kraft som sätts i rörelse, och det uppstår ett flöde av diverse geologiskt material där hastigheten på flödet ökar snabbt.
Färgerna på kartorna som visas på bilden ovan och i videon:
Rött: fast berg
Ljusgråblå: morän
Mörkgrå: morän, där det gått slamströmmar någon gång de senaste 10 tusen åren (efter inlandsisen).
Brunt: torv
Beige: sand och grus
Grönt: rullstensåsar – viktigt för att hitta bra grundvatten/dricksvatten
Källa: SGU