Birgitta Holmberg är före detta rektor på grundsärskolan i Östersund. Hon är orolig för att särskolebarn kommer att känna sig segregerade i den nya skolstrukturen.

”Risken är att särskolebarn pekas ut negativt”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu finns grundsärskoleelever på flera olika skolor. Men snart ska de gå i en gemensam skola. Birgitta Holmberg är före detta rektor för just grundsärskolan i Östersund, och hon ser risker med det. Hör mer i klippet ovan.

Det pågår en stor omorganisation för Östersunds grundsärskoleelever. Till hösten ska eleverna från Mimergården flytta till Körfältsskolan. Den skolan ska då bli en ren grundsärskola. Här ska de sedan vara i två år. 2022 ska de åter igen flytta till en helt ny skola i Odensala.

– Det är ju inte bra att de här barnen ska behöva flytta två gånger på två år. För dom är det extra känsligt med förändringar, säger Birgitta Holmberg.

I hela sitt yrkesliv har hon jobbat med särskolebarn. 2002 gick hon i pension och då var hon rektor för hela grundsärskolan, även om barnen sedan länge gick i olika skolor.

Särskolebarn separerade förut

När Birgitta Holmberg började jobba 1968 var särskolebarn separerade från andra elever. Men genom åren ändrades förhållningssättet.

– Tanken var att eleverna skulle vara som vilka barn som helst, säger hon.

Här i Östersund har därför grundsärskoleklasser funnits på tre olika skolor. Men nu ska är det alltså på väg att ändras.

Under två år ska Körfältsskolan bli en ren grundsärskola. Det är en tillfällig lösning. 2022 ska de sedan flytta till en ny skola i Odensala. Då ska även grundsärskoleelever från Lugnvik flytta dit.

Enligt politikerna är målet att de ska få en bättre undervisning och studiemiljö. Särskolan ska då även ligga i direkt anslutning till grundskolan. På så sätt menar politikerna att alla elever kommer att integreras med varandra.

Både för- och nackdelar

Och Birgitta Holmberg kan se fördelarna med det. Inte minst eftersom kompetensen då samlas.

– Det kan till exempel underlätta för fortbildning och annat, säger hon.

Samtidigt ser hon även vissa risker.

– Att de här barnen pekas ut, att det blir en skola i skolan så att säga, säger hon.

– Men vi får hoppas att det blir en bra utveckling såklart. För barnens skull, avslutar hon.

Rättelse: Under måndagen berättade vi att även särskolelever från Lugnvik skulle till Körfältsskolan. Det är fel. Under de två år som Körfältsskolan ska fungera som en ren grundsärskola så är det särskoleelever från Mimergården och Körfältsskolan som ska gå där. Eleverna från Lugnvik blir kvar i sin skola till dess att den nya skolan i Odensala är klar 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.