Till vänster: Bild på en kvinna i orienteringstävlingskläder, fotograferad bakifrån när hon går bredvid skylten med texten ”sjukvård” på O-ringen i Åre. Till höger: Bild på sjuksköterskan Lisa Kentsson, ung kvinna med blont hår i en tofs.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Helt andra förutsättningar här så man får improvisera” – följ med till den mobila akutmottagningen på O-ringen och hör personalen berätta om arbetsdagen. Foto: Eva Danielsson/SVT

Röntgen, gipsning, omplåstring – O-ringendeltagarna får vård på tävlingsområdet

Uppdaterad
Publicerad

Den som skadar sig under O-ringentävlingarna i Åre kan få vård på tävlingsområdet. Här behandlas alltifrån skavsår till frakturer och hjärtåkommor. Syftet är att kunna ge så mycket vård som möjligt på plats och avlasta hälsocentralerna och sjukhuset.

Personalen på miniakuten – sjukstugan, räknar med att ta hand om mellan 80 och 100 personer per dag.

– Första dagen kom 44 patienter och 43 av dessa kunde vi behandla här. Endast en person behövde åka till Östersunds sjukhus, säger projektledaren Ylva Drevstad.

O-ringen 2023

Regionen har också lånat in en mobil röntgenapparat.

– Första dagen röntgade vi tre personer och två av dessa hade frakturer som gipsades här.

Flyttas runt under tävlingarna

När SVT Jämtland hälsar på är det tävlingar i Trillevallen. Undersökningsrummen har delats av med temporära väggar och patienterna kommer i en strid ström.

– Vi ville hitta fysiska lokaler, inte bedriva vård i tält som gjorts vid andra tävlingar. Det är ju omöjligt att veta hur vädret blir här, det kan ju bli hagel och hård vind, säger Ylva Drevstad.

En utmaning är att väggarna ska monteras ned och sedan upp flera gånger under veckan, eftersom tävlingarna hålls på tre olika platser. Då ska även all utrustning och allt material packas ned och flyttas.

Test i krisberedskap

Bortsett från att avlasta den ordinarie sjukvården och ge patienter behandling där de befinner sig ser Ylva Drevstad andra fördelar.

– I en tid när man pratar om samhällets krisberedskap är det bra att få testa på att bedriva vård på fältet så här, säger hon.

I videon berättar patienter och personal om den mobila akutmottagningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

O-ringen 2023

Mer i ämnet