FSC:s företrädare Henrik von Stedingk, en man iklädd grön jacka och grön keps, står på ett kalhygge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kan definitivt se att certifieringen har bidragit” – hör FSC:s företrädare Henrik von Stedingk, svara på kritiken från naturskyddsorganisationer. Foto: Marie Selander/SVT

Ökad kritik mot FSC-certifierade skogsbolag – men få överträdelser rapporteras i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Antalet klagomål från naturskyddshåll mot FSC-certifieringen av skogsbruket har ökat de senaste åren. Men FSC, Forest Stewardship Council, får också kritik från skogsbolagen. Samtidigt visar SVT Jämtlands granskning att det är få anmärkningar som registreras vid kontrollerna av hur bolagen följer certifieringskraven.

FSC-certifieringen påverkar runt hälften av Sveriges skogsbruk. Samtliga stora skogsbolag är anslutna till den. Så hur fungerar den?

Ett svar finns i de revisioner som görs. SVT Jämtland har gått igenom hur fyra bolag verksamma i länet har följt kraven. Sammanfattningsvis är det få anmärkningar som delas ut. De som ändå noteras är mindre allvarliga och bara några enstaka allvarliga regelbrott rapporteras.

Certifieringen får både ris och ros

Många tycker att certifieringen bidragit till ett mer ansvarsfullt skogsbruk. När det gäller kritiken mot FSC så kommer den både från skogsnäringen och från miljöorganisationer.

Från miljöorganisationer kommer numera ett hundratal klagomål per år om bristande miljöhänsyn, till exempel att skyddsvärda skogar avverkas i strid med certifieringen. Inom miljöorganisationerna finns också kritik mot att kontrollen är för dålig och kraven för låga.

När kontroller görs av hur bolagen följer certifieringskrav så hittas få begångna fel.

– Utgår man från att skogsbruket inte fungerar, så vill man se fler avvikelser. Det handlar om vilka förväntningar man har, säger FSC:s företrädare Henrik von Stedingk.

De certifierade skogsbolagen anser att FSC informerar för dåligt om de förbättringar som görs. Skogsbolagen vill lyfta att de frivilligt avsätter mer produktiv skog i dag än tidigare.

Övertramp utan konsekvenser?

Hittills har inget skogsbolag blivit av med sin certifiering i Sverige trots att den funnits i cirka 30 år.

SVT: Kan man då säga att certifieringen fungerar?

– Internationellt finns det skogsbolag som förlorat den. Men certifieringen bygger ju på att man ska bli bättre. Får man information om att man inte når upp till kraven då ser ju ett företag till att göra det, säger FSC:s företrädare Henrik von Stedingk.

FSC, kraven och SVT:s granskning

SVT Jämtland har granskat de senaste årens revisionsrapporter för fyra av de stora skogsbolagen som är verksamma i Jämtlands län: SCA, Stora Enso, Holmen och Statens fastighetsverk. Revisionerna görs årligen av en tredjepart (inte av FSC eller bolagen).

Få övertramp leder till anmärkning eller avvikelser vid revisionen, det vill säga få övertramp mot certifieringskraven registreras. Den senaste revisionen från 2021-2022 visar följande:

SCA – 2 allvarliga och 7 mindre avvikelser. De allvarliga var kopplade till sex domar för bristande miljöhänsyn och ett totalt vite på 250 000 kronor. Något som är mycket ovanligt enligt FSC.

Stora Enso – inga allvarliga avvikelser och 9 mindre avvikelser. De senare handlade bland annat om bristande miljöhänsyn men också bristande arbetsvillkor för entreprenörer.

Holmen – 1 allvarlig och 14 mindre avvikelser, den allvarliga handlade om brister i samplanering med en sameby.  De mindre gällde bristande miljöhänsyn.

Statens fastighetsverk – inga avvikelser.

Vad är FSC?

FSC, Forest Stewardship Council, är en fristående, ideell medlemsorganisation, som ska uppmuntra till miljöanpassat, samhällsnyttigt och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar.

FSC:s internationella regler för skogsbruk baseras på tio grundprinciper som är utformade för att bland annat förhindra avskogning, skydda urfolks rättigheter och bidra till goda arbetsförhållanden samt skydda biologisk mångfald, vattenkvalitet och kolinlagring.

FSC grundades 1994 som ett marknadsdrivet verktyg för att främja ett mer hållbart skogsbruk. Den svenska organisationen grundades 1996.

FSC-certifierat skogsbruk i Sverige innebär bland annat att:

– Nyckelbiotoper inte får avverkas, det vill säga mindre men särskilt skyddsvärda skogsområden där det finns hotade djur och växter ska bevaras.

– Gammelskogar bevaras.

– Miljöhänsyn på kalhyggen (certifieringen tar inte ställning till kalhyggesbruk som metod).

Källa: FSC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.