De polska styrkorna i förberedelse för hemfärd från basläget. Foto: Cecilia Uneram/TT

Så har polackerna bidragit: ”Det har alltid funnits arbete åt dem”

Uppdaterad
Publicerad

Sammanlagt har 139 polska brandmän hjälpt till med bränderna i mellansverige och behovet av dem har varit stort. Men det är ännu oklart vem som kommer betala slutnotan.

Cecilia Uneram har varit värdlandsstöd för det polska teamet på uppdrag av MSB, och hon berättar att laget bland annat har haft i uppdrag att vakta en 7 kilometer lång brandgata som skyddade byn Kårböle.

– Jag har hört mycket beröm till de polska styrkorna för att de är så professionella och självgående. De har själva haft all utrustning, kunskap och manskap som behövts, och därför har det gått lätt att lämna en sektor eller ett område helt till dem, säger Uneram.

Inga arbetslösa

I torsdags påbörjade polackerna arbetet med att packa ihop det medhavda baslägret och förbereda sig för hemfärden.

– Det har varit häftigt att se det ”camp” som de själva har tagit med sig, byggt upp, och igår monterat ned. Men fram tills i torsdags har alla haft arbete i samband med bränderna, säger Uneram.

Oklart vem som betalar

MSB:s presstalesperson David Sundström berättar att det inte är på förhand bestämt vem som står för den ekonomiska notan efter en sådan här insats. Formellt är det landet som begär hjälp från EU:s civilskyddsmekanism, som även står för kostnaderna. Men så fungerar det inte alltid i praktiken.

– Det är inte alls ovanligt att den som bidrar med hjälpen låter bli att skicka fakturan för det i efterhand, och nu ska vi påbörja diskussionerna med Polen om hur det här ska fördelas, säger han.

– Om notan hamnar hos Sverige är det inte heller här bestämt hur kostnaderna fördelas, vi är fortfarande mitt uppe i det operativa arbetet. Men hittills är det MSB som betalar de stora fakturorna tills utredningen är klar, säger Sundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.