Stormen, som i efterhand fått namnet ”Hilda” orsakade långvariga strömavbrott och skador på skog i Jämtlands, Västernorrlands och Västerbottens län. I de norra och östra delarna av Jämtlands län var cirka 4 000 hushåll utan el på grund av träd som fallit över kraftledningar.
Inte bara vinden som orsakar fallna träd
Det är inte bara vindstyrkan som är problemet. Enligt SMHI kan mildare vintrar bli allt vanligare i framtiden, vilket i sin tur kan påverka tjälförhållandena.
– Tjälen går inte så djupt som tidigare och det är också ett stort problem att det numera är blötare i marken på hösten. Då fäster inte trädens rötter lika bra. Tidigare var det på våren som det var fuktigast i marken, säger naturskadesamordnare Anders Dahlén på Länsförsäkringar i Jämtland.
Men han tror ändå att stormen som passerade inte blev så förödande för skogen som andra ökända stormar.
– Det är lite tidigt att säga än men det är ju inte alls lika omfattande skador som efter stormarna ”Hilde” och ”Ivar”.
Svårt att få på försäkring
För att stormfälld skog ska bli ett försäkringsärende hos Länsförsäkringar ska den sammanlagda volymen uppgå till minst 156 kubikmeter, vilket motsvarar ungefär tre timmerbilar med släp.
– Många skogsägare kommer nog den här gången att hamna under självrisken.
I klippet besvarar Anders Dahlén tre frågor om hur stormskador kan minimeras.
SMHI: Svårt att avgöra klimatets påverkan på stormar
- Vilken effekt klimatförändringen har på stormar är osäker, då olika klimatmodeller ger motstridiga svar.
- Även i framtiden kommer det att finnas mer eller mindre stormrika år och detta kommer troligen inte att skilja sig väsentligt från hur det förhåller sig redan i dagens klimat.
- Mildare och blötare vintrar förväntas bli vanligare i ett framtida klimat. Även tjälförhållandena förändras efterhand. Därmed kan risken för stormskador öka oavsett förändringar i vindklimatet.
- Skadebilden är också beroende av andra faktorer som är mer relaterade till människans beteende och vår sårbarhet för störningar i infrastrukturen, inte minst med avseende på elberoende. En ökning av stormskador beror alltså till viss del på att vi människor har skapat ett mer sårbart samhälle.
Källa: SMHI