I en rad inslag har SVT tidigare berättat om planerna på att skapa en nationalpark i Vålådalen-Sylarna-Helags. Länsstyrelsen, som utreder möjligheten, anser att en nationalpark skulle ge naturen ett förstärkt skydd samtidigt som det också skulle locka flera turister.
Men nu har planerna mött på motstånd.
Handölsdalen sameby har nämligen sagt nej till en nationalpark. Samebyn menar det behövs garantier på att de kommer att kunna bedriva renskötsel på det sätt som man gör idag.
– I slutet av förra veckan meddelade Handölsdalen sameby att de säger nej till en nationalpark, säger Ruona Burman på länsstyrelsen.
Oro för inskränkningar
Tillsammans med Tåssåsens sameby och Mittådalens sameby har de skrivit ner sin inställning till en nationalpark. De tre samebyarna pekar bland annat på att den samiska kulturen och rennäringen ska vara en uttalad del av syftet med en nationalpark. Deras rätt att använda marken ska erkännas fullt ut och deras möjlighet att begränsa förluster av renar till rovdjur måste garanteras.
Samebyarna har därför krävt att ha ett tydligt inflytande över förvaltningen av nationalparken. I sitt brev skriver de att de ska ”ha majoriteten av platserna i en förvaltningsorganisation eller på annat sätt ha ett avgörande inflytande över de beslut som fattas som gäller nationalparkens förvaltning.”
Under måndagen fick SVT inte tag på företrädare för samebyn men på Länsstyrelsen konstaterade naturvårdschefen Ruona Burman att de nu måste ha ett möte med samebyn.
– De är oroliga över att de inte ska få fortsätta bedriva renskötsel på de sätt de gör idag.
Dialog om krav
Är det något i deras krav som ni kommer att säga nej till?
– Nej, säger Ruona Burman och fortsätter:
– Vi ser ju ingen anledning att inskränka renskötseln. Vi kan ju inte medverka i en process där samerna, som är ett urfolk, där deras rättigheter urholkas.
Kan det här innebära att det blir stopp för planerna på en nationalpark?
– Nej, vi ser det inte så. Vi ser det som att vi tar upp en dialog kring deras punkter. Vi tror att de bara vill vara säkra på att vi tar hänsyn till de synpunkter de fört fram, säger Ruona Burman.