• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Samebyarna i Jämtland och Dalarna riktar skarp kritik mot länsstyrelserna: ”synnerligen kränkande mot oss samer” Foto: Arkiv / SVT

Samebyarna i Jämtland och Dalarna JO-anmäler länsstyrelserna längs den svenska fjällkedjan

Publicerad

Samebyarna vänder sig mot ett antal formuleringar i ett yttrande som länsstyrelserna i Jämtland, Dalarna, Västerbotten och Norrbotten har skickat till den statliga utredningen Renmarkskommittén. Man beskriver yttrandet som ”synnerligen kränkande”.

Renmarkskommittén utreder vem som har rätt att bedriva jakt och fiske i fjällen och ovanför odlingsgränsen. Länsstyrelserna i fjäll-länen vill i ett yttrande till kommittén förtydliga sin syn på förvaltningen av dessa marker.

I yttrandet framhåller länsstyrelserna att de har i uppdrag av staten att förvalta jakt och fiske på statligt ägt fjälllmark. Man säger att ”en samlad förvaltning av fisk, småvilt och älg på renbetesfjäll och ovan odlingsgränsen” behövs ”ur naturresursvinkel och utifrån andra samhällsbehov”.

”Viktig samisk resurs”

Samebyarna i Jämtland och Dalarnas län anser att de fyra länsstyrelserna inte har förstått innebörden av rennäringslagen och rennäringsförordningen.

I JO-anmälan säger de att länsstyrelsernas yttrande bygger på antagandet att samer inte är lämpade att själva förvalta sina jakt- och fiskerättigheter. Det beskriver samebyarna som ”synnerligen kränkande mot oss samer”.

Man vänder sig även mot att länsstyrelsen betecknar de berörda markerna som en ”viktig nationell resurs”. Det rör sig i själva verket om en ”viktig samisk resurs”, enligt samebyarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.