Skogsbolaget SCA har sedan 1998 varit anslutna till miljöcertifieringen FSC.
– Vi var nära att förlora certifikatet 2010 på grund av felaktiga avverkningar. Men jag ser inte att så är fallet nu, säger Ola Kårén.
SCA har i Dysjöberget, Ånge kommun, avverkningsanmält ett område, varav en del avverkades ifjol. Skogsbiologer som inventerat området är starkt kritiska. Det rör sig om skyddsvärd naturskog som borde sparas, menar de.
Området ligger nära ett naturreservat som inrättades 2014.
– Då hittade man inte så höga naturvärden i det här området att man tyckte att det skulle ingå i naturreservatet. Vi gjorde en avverkningsanmälan 2018 och några år senare, alltså 2021, har vi själva gjort inventeringar och upptäckt skyddsvärda arter. Så vi har låst de här objektena och i dagsläget har vi inga avverkningsplaner i det här området, säger Ola Kårén.
Trots det ligger avverkningsanmälningen kvar hos Skogsstyrelsen och naturhänsynssnitslarna sitter också kvar i området.
SCA: naturvärdena en tolkningsfråga
I de 18 aktuella områdena på länsgränsen, som skogsbiologernas inventering omfattar, har SCA också gjort egna inventeringar och kommit fram till en annan bedömning: att avverkning kan ske.
– Det finns en fixering vid arter, som man använder för att föra fram sin poäng. Vi tittar mer på ekologin. Men vi är öppna för synpunkter, säger Ola Kårén.
Det är Det Norske Veritas (DNV) som har utfärdat certifikat enligt FSC Svensk Skogsbruksstandard till SCA Skog. Den här veckan kommer DNV att inleda sin revision av hur SCA lever upp till certifieringskraven i Umeå, Lycksele, Östersund och Sollefteå kommuner.
FSC, Forest Stewardship Council – certifiering för ett ansvarsfullt skogsbruk
FSC är en internationell organisation som har ett system för frivillig certifiering som verifieras av oberoende, tredje part. Genom detta system blir det möjligt för certifikatsinnehavare att saluföra sina produkter och tjänster som resultatet av ett miljöanpassat, socialt ansvarstagande och ekonomiskt bärkraftigt skogsbruk.
När det gäller miljöhänsyn slås fast att ”Certifikatsinnehavaren ska upprätthålla, bevara och/eller återställa skogsbruksenhetens ekosystemtjänster och miljövärden och ska undvika, minska eller åtgärda negativ miljöpåverkan.”
I certifikatsvillkoren står bland annat fastslaget att ”utpräglat olikåldriga och skiktade naturskogar” samt nyckelbiotoper ska undantas från skogsbruksåtgärder.
(källa: FSC)