Nästa år kommer Scenkonstbiennalen till Östersund. Foto: SVT

Scenkonstbiennalen till Östersund nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Östersund kommer att stå värd för Scenkonstbiennalen nästa år. Det är Sveriges största scenkonstfestival som arrangeras vartannat år i Sverige.

– Det är fantastiskt roligt att vi äntligen får Scenkonstbiennalen till Östersund, och att vi får chansen att på hemmaplan uppleva ett så omfattande kulturevenemang med några av de mest professionella uppsättningar som finns i landet, säger kommunalrådet Effie Kourlos (C) i ett pressmeddelande.

Scenkonstbiennalen genomförs vartannat år. Det är alltid i en ny stad och samarbetet sker med en lokal medlem. I Östersund blir det Estrad Norr.

Scenkonstnärer från hela världen

En jury väljer ut de bästa produktionerna inom teater, dans, opera och cirkus från hela landet. Sedan tillkommer ungefär 200 seminarier, panelsamtal, workshops, och festligheter, samt lokala initiativ.

– Vi kommer att bjuda in internationella scenkonstnärer från urfolk runt om i världen, och överhuvudtaget samarbeta med så många som möjligt för att det ska bli en stark upplevelse både för allmänhet och tillresta, säger Ulricha Johnson, verksamhetschef på Scensverige.

Kommunala och regionala medel

Evenemanget finansieras dels av att Östersunds kommunfullmäktige på måndagen sade ja till en utökad evenemangsbudget med 1,5 miljoner kronor.

Sedan tidigare har även Region Jämtland Härjedalen sagt ja till stöd, både inom ramen för Estrad Norrs budget, men också en utökad insats. Regionen har även fått ett utvecklingsbidrag om 1,5 miljoner kronor från Kulturrådet.

Scenkonstbiennalen i Östersund genomförs 3–8 juni 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.