– Vi var snabba och sa att vi ville börja med det här, berättar distriktssköterskan Linda Göransson.
Det har gått ett år och Linda Göransson är lyrisk. De 200 patienterna som är med i systemet förväntas bli betydligt fler innan året är slut.
Patienter som är med får en blodtrycksmätare, en våg och ett aktivitetsband som mäter puls, kalorier och antal steg. Våg, mätare och armband är kopplade till en app i mobilen.
Hinner med fler patienter
– Jag går in och tittar varje dag på patienters profiler, säger Linda. Jag kan hinna titta på 50 blodtryck. Det vore otänkbart att hinna med så många här på hälsocentralen.
Idag har de flesta patienter som är med i systemet problem med blodtrycket, hjärtat, psykisk ohälsa eller diabetes.
– Det kommer snart att gälla även patienter med kol och astma, säger Linda Göransson.
Kan jobba vid köksbordet
Arbetssättet har gjort Lindas arbete mer flexibelt.
– Jag kan koppla upp mig och ha kontakt med patienterna var som helst. Jag har varit hemma med sjuka barn och arbetat vid köksbordet.
Den digitala egenvården ska ge färre akutbesök och ambulansutryckningar och målet är att det även ska minska behovet av hyrläkare. Dessutom tror Linda Göransson att möjligheten att kontrollera patienter hemma kan locka sjuksköterskor att jobba i Ragunda kommun.
Lätt att man missar kontroller
Egenvård ses som viktigt för att utveckla vården på landsbygden, men Linda tänker längre än så.
– Även i städer skulle det underlätta att slippa åka in till hälsocentralen för att ta blodtryck. Man kan ta det på jobbet eller när man kommer hem. Det är lätt att det inte blir av om man måste ta sig till hälsocentralen.
I klippet ovan berättar Linda Göransson hur hon arbetar med digital egenvård.