Det växande beroendet av hyrbemanning inom vården, så kallade stafetter, har länge varit ett problem för landets regioner. Bristen på fast personal har gjort att man tvingats använda sig av dyrare stafetter för att klara verksamheten, med resultatet att kostnaderna skjutit i höjden.
– Det var lite stökigt i april när vi gick in i det nya i avtalet, men förhoppningen är att det ska ge mer ordning och reda på bokningarna när alla regioner har samma avtal och ersättningsnivåer, säger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Anna Granevärn.
Fram till mitten av december 2024 hade Region Jämtland Härjedalen minskat kostnaderna för hyrbemanning med 40 procent, enligt sjukvårdsdirektören.
Hoppas fler ska välja fast anställning
Det finns ännu ingen nationell sammanställning för 2024, men enligt SKR minskade regionernas kostnader för hyrpersonal i vården med 28 procent det första halvåret, jämfört med året innan.
Man kommer nog aldrig helt komma ifrån behovet av hyrbemanning och vikarier inom vården, tror sjukvårdsdirektören Anna Granevärn. Men förhoppningen är ändå att det nya avtalet ska bidra till att vända trenden där allt fler valt att jobba som hyrpersonal, och att de i stället ska välja fasta anställningar.
– Ja jag hoppas verkligen det. Jag tror att många vill ha en arbetsplats med kollegor där man kan utvecklas över tid, och inte bara åka runt på korta uppdrag. Det kan ju passa under en tid i livet att jobba så, men kanske inte hela livet.
Vad innebär det nationella hyrbemanningsavtalet?
Samtliga av Sveriges 21 regioner har tecknat ett nationellt avtal för hyrbemanning inom hälso- och sjukvården. Avtalet gäller i fyra år och ersätter regionernas tidigare avtal. Samma prissättning gäller nu nationellt och målet är att minska kostnaderna och behovet av inhyrd bemanning.
Västra Götalandsregionen är den upphandlande myndigheten. Regionerna har anslutit till avtalet i olika etapper. Region Jämtland Härjedalen anslöt sig 1 april 2024.
I avtalet finns en prisstruktur där bemanningsföretag får högre ersättning för uppdrag på landsbygden och i glesbygdskommuner jämfört med större städer.
Källa: Region Jämtland Härjedalen/Region Kronoberg/Västra Götalandsregionen