Skogspropositionen har behandlats av miljö-och jordbruksutskottet. Av utskottsbetänkandet framgår att det finns ett samlat stöd för att stärka ägande- och brukanderätten för skogsägare. Det handlar bland annat om att det ska vara frivilligt för skogsägare att skydda skog med höga naturvärden.
Regeringen vill göra det lättare för skogsägare att skydda skog på olika sätt. Olika alternativ kan vara reservatsbildning, biotopskydd (mindre områden) eller naturvårdsavtal (där skog också kan brukas och markägaren tar eget ansvar för naturvårdsarbetet).
Satsning på ersättningsmark
Dessutom måste skogsägaren få en acceptabel ersättning för naturskyddet, antingen i form av markförsäljning, det vill säga ersättning i pengar, eller ersättningsmark.
Ett av de mer konkreta förslagen i skogspropositionen är förslaget att avsätta så kallad ersättningsmark.
Det handlar om att Sveaskog ska avsätta 25 000 hektar skog som kan användas som ersättningsmark till skogsägare som frivilligt vill skydda skog. Genom den avsättningen kommer Sveaskog att ha totalt 60 000 hektar skog öronmärkt för att användas som ersättningsmark.
Tidigare har den här typen av markbyten mest utnyttjats av de stora skogsbolagen och kyrkan, men nu föreslås att det ska riktas enbart till privata skogsägare.
Sammantaget ska det bli både enklare och gå snabbare för skogsägare att på frivillig väg skydda skog.
Ris och ros för skogsproppen
Bara undantagsvis ska myndigheterna kunna skydda skog mot en markägares vilja och då ska det vara frågan om en mycket starkt allmänintresse.
Satsningen på skydd av fjällnära skog som skogsutredningen föreslog och som regeringen meddelade skulle komma i höstas kommer inte att gå igenom. Det stod klart i höstas när den borgerliga budgeten klubbades igenom. Då minskades anslagen till naturskydd med två miljarder.
Vid torsdagens riksdagsdebatt kritiserades skogspropositionen av bland andra Moderaterna, för bristen på riktigt konkreta förslag medan de partier som låg bakom propositionen genom januariavtalet – Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna – konstaterade att det här är frågan om en inriktningsproposition där skogsägarnas äganderätt stärkts.
Beslut om skogspropositionen kommer 30 mars.
Mer om det här hör du i klippet ovan.