En av anledningarna kan vara brist på mat. 2014 var det ett större utbrott av skogslämmeldöd i Värmland. Orsaken till den massdöden kunde inte fastställas.
– Men det vi kan utesluta utifrån den gången är att rovdjur och att vissa sjukdomar inte var orsaken. De döda skogslämlarna hade dock tomma magar så brist på föda kan ha varit en orsak, säger Frauke Ecke, professor i ekologi vid Helsingfors universitet.
Oklar dödsorsak
Från utbrottet i Värmland 2014 analyserades de döda skogslämlarna.
– Då var inte harpest inblandat så vi tror inte att det är det nu heller, men det går inte att utesluta. En massdödlighet kan ha olika orsaker olika år.
Den här gången har inga döda skogslämlar analyserats.
– Det är en kombination av tajming och resursbrist hos oss på universitetet. Utbrotten brukar vara ganska kortvariga, någon vecka. Man måste vara på plats samma dag för att få färskt material för att titta på olika smittoämnen.
Antalet skogslämlar går i cykler
Det går inte att utesluta att till exempel väderförhållande eller sjukdomar ligger bakom antalet skogslämlar, men oavsett så är det många i länet i år.
– Vi har haft inventeringar i år som visat att det finns mycket smågnagare i fjällnära områden i länet, säger Tomas Bergström, miljöövervakare Länsstyrelsen Jämtlands län.
Allmänheten har sett döda smågnagare.
– Jag har fått in rapporter om att det har hittats i Härjedalen och södra Jämtland.
Döda smågnagare på stigarna
Björn Lemon bor i Herrö och han med flera har hittat ett flertal döda smågnagare.
– Jag tränar en del runt Herrö och springer på stigar. Det ligger smågnagare döda överallt. Jag vet inte vad det beror på, men det ligger väldigt många döda och på öppna ytor eller stigarna.
Även Herröbon Sara Höög har sett de döda smågnagarna förra veckan när hon skulle bada med barnen.
– Det var jätteäckligt på stranden. Vi gick där barfota först, men det var bara att ta på sig skorna och gå hem. Nu badar vi inte mer där i sommar. Flera av smågnagana hade tappat svansen, säger Sara Höög.
Om man hittar en död skogslämmel kan man rapportera in det till Artportalen eller Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, men det går också att skicka in djurkroppar till SVA.