I klippet ovan hör du mer om hur småskogsägare Tobias anser att skogen ska användas. I klippet längst ner i artikeln svarar han på frågan om vad skogsbruket behöver förbättra.
SVT träffar småskogsägare Tobias Jonmeister på hans skogsfastighet i Kyrkås, ett par mil utanför Östersund. Den här dagen är han i färd med att ta ner ett par träd som ska användas till ett byggprojekt i byn. Men när stora arealer skog avverkas är det större skogsmaskiner som tas in.
Tionde generationen på gården
Tobias Jonmeister är en av landets cirka 310 000 privata skogsägare i som tillsammans äger hälften av skogen i Sverige. Han är tionde generationen skogsägare på sin gård.
– För mig är skogen ett förvaltande av min släkts gård, säger han och konstaterar att dottern Lovisa, som följer med honom ut på ägorna, blir den elfte generationen.
”Mer skogsbruk krävs”
Tobias Jonmeister är också anställd vid skogsägarföreningen Norra Skog.
Sverige har ett hållbart skogsbruk, anser han. Visst finns förbättringspotential, men vid en internationell jämförelse tycker han att svenskt skogsbruk – inte överraskande kanske – är det bästa. Mer skogsbruk är vad som behövs, anser han.
– Efterfrågan på trä- och pappersvaror kommer inte direkt att minska, vi ska ju ersätta olja, kol och plast. Jag tycker vi ska ha så mycket skogsbruk som möjligt i Sverige, säger Tobias Jonmeister.
LÄS MER: Naturskyddsföreningen om läget i skogen: ”Vi har en naturkris”
Lång tid att få ersättning
Samtidigt ska värdefull skog skyddas. Det har slagits fast i Sveriges miljömål. Den biologiska mångfalden behöver värnas.
Själv har han avsatt skog genom frivilliga avsättningar, men också fått ersättning för ett område kalkbarrskog som avsatts som skyddad nyckelbiotop. Han är positiv till att det i skogspropositionen slagits fast att det ska vara frivillighet i grunden när skog skyddas.
Problemet är att det ofta tar lång tid att få ersättning, menar han och berättar att han själv fick vänta i tio år på ersättningen för biotopskyddet.
”Politikerna måste våga välja”
Det finns en konflikt mellan hur skogen bäst används för att klara efterfrågan på trä- och pappersvaror och klimatomställningen – och att värna den biologiska mångfalden.
– Den konflikten måste upp till ytan, och folk – politiker – måste våga välja, säger Tobias Jonmeister.
Det kravet är han inte ensam om att ställa, det kommer nu från många olika håll. från skogsnäringen i stort men också från miljöorganisationer och myndigheter.
Skogen och dess ägare
Det totala antalet skogsägare uppgick år 2021 till 311 479 personer.
Den skogsmark där det idag planteras och avverkas skog – det som benämns den produktiva skogsmarken – ägs till 48 procent av dessa privata markägare.
Övriga ägare är:
24 procent Privatägda aktiebolag
12 Statliga aktiebolag
8 procent Staten
6 procent Övriga privata ägare
1 procent Övriga allmänna ägare
(Källa: Skogsstyrelsen)