Det började med att Evelina Carnebo och några kolleger reagerade på hur svårt de var att få tag i en distriktsläkare , många gånger var det inhyrda läkare. Det krävs en läkarbedömning innan en remissen kan gå iväg till röntgen.
– Vi fick lägga mycket tid på att hitta vem som var ansvarig för patienten, försöka sätta in läkaren i situationen, men det kunde ändå sluta med att läkaren sa att jag slutar på fredag så du får hitta någon annan läkare som kan ta hand om den här patienten, säger Evelina Carnebo, sjukgymnast.
Skickar direkt
De visste att regionsledningen efterlyste förslag på hur situationen på hälsocentralerna ska förbättras och de fick klartecken för ett försök. Sedan första maj har 12 sjukgymnaster själva kunnat skicka patienter till röntgen.
Ledningen för primärvården arbetar för att försöket ska bli permanent och att remissrätten ska gälla fler sjukgymnaster.
Ingen skillnad
Enligt utvärderingen kommer det varken fler eller färre remisser till röntgen från sjukgymnasterna i försöket. Mycket beroende på att läkarna ändå ofta går på sjukgymnastens bedömning.