Butiksägaren Ida Collin i Norråker

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inom kort kommer butiken i Norråker erbjuda handling även under obemannade tider. Foto: April Caarph/SVT

Snart kan Norråkersborna handla när de vill: ”Spännande”

Uppdaterad
Publicerad

Under februari kommer affären i Norråker att byggas om och bli en så kallad hybridbutik. Det innebär att byns kunder själva kommer kunna handla även när butiken är obemannad.

För första gången sedan 2019 ser HUI nu en kraftig minskning i antalet stängda butiker. Även om butiksbeståndet fortsätter att minska under 2022 så går utvecklingen långsammare.

En faktor bakom detta kan vara att flera av de mindre butiker som finns i Sveriges glesbygd väljer att erbjuda att ha öppet även när butiken är obemannad.

Kunders önskemål

Enligt en av butiksägarna, Ida Collin, så valde man att ta steget att gå om till hybridbutik efter önskemål från kunderna.

– Det ger bättre service att man inte behöver åka iväg fem mil på en söndag, säger Ida Collin.

I höstas skickade de in en ansökan om ekonomiskt stöd till regionen, även kallat investeringsbidrag till kommersiell service. De fick då 500 000 kronor beviljat.

Hör mer om satsningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.