Andreas Zehlander, polisens gruppchef i Åre och Krokom, har arbetat länge med att ta fram ett samarbete mellan polisen i Jämtlands län och Tröndelag. Arkivbild. Foto: Eva Danielsson/SVT

Snart kommer norska poliser synas i Jämtland – nytt samarbete över gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Jämtland och Tröndelag har tecknat ett helt nytt samarbetsavtal för att motverka grov brottslighet. Från och med 1 december kommer norsk polis att kunna jobba med fulla befogenheter på den svenska sidan gränsen.

Samarbetet är produkten av ett arbete som Andreas Zehlander, gruppchef för polisen i Åre och Krokom, har gjort sedan ett par år tillbaka. När han tillträde sin tjänst år 2020 märkte han att underrättelsearbetet och informationsutbytet över landsgränsen mot Norge var nästintill obefintligt.

– Det ville vi jobba mot och då föddes tanken att vi måste jobba tillsammans, säger Andreas Zehlander.

60 poliser ska utbildas

Efter flera möten står det nu klart. I slutet på oktober tecknades avtalet och i veckan inleds de första utbildningarna då 60 norska och svenska poliser får lära sig vilka lagar, regler och arbetssätt som gäller i vardera landet. Syftet med samarbetet är att bättre kunna motverka organiserad brottslighet som exempelvis narkotikasmuggling till och från länderna.

Avtalet gäller i sex månader

Samarbetsavtalet gäller från 1 december och innefattar Åre, Krokom och Strömsunds kommuner. Det innebär att norsk polis kommer kunna arbeta med fulla befogenheter i dessa kommuner.

Norsk polis har historiskt kallats in för vissa specifika insatser under vissa dagar i Jämtlands län. Det här avtalet sträcker sig sex månader och gör alltså att norsk polis kan jobba i länet ända fram till våren.

Rättelse: I en tidigare version av den här texten angavs att även svensk polis skulle kunna jobba i Tröndelag. Det var felaktigt. Rätt är alltså att avtalet ger norsk polis möjlighet att jobba på svenska sidan gränsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.