Foto: SVT

Souzan får fristad i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Souzan Ibrahim kommer från Damaskus i Syrien och där har hon under många år jobbat som journalist och författare. Men sen kriget startade för sju år sen har det blivit allt svårare att jobba som journalist i Syrien.

För två månader sen kom Souzan Ibrahim till Sverige och Östersund. Hon blev hotad och attackerad av både regimen och rebellerna i Syrien på grund av sina artiklar om kriget.

– Det var farligt att avslöja för de radikala människorna att man var journalist och jag blev verkligen hotad. Jag var tvungen att lämna mitt hem. Regimen kontrollerade allt jag skrev och en del av mina artiklar fick jag inte publicera det gjorde att jag blev tyst, säger Souzan Ibrahim.

Blir Östersunds första fristadskonstnär

Det finns över 60 fristäder i världen, 23 av dem finns i Sverige. Sen 2017 är Östersunds kommun en fristad. Det innebär att en författare, journalist, bloggare, skribent, bildkonstnär, musiker, dramatiker eller annan kulturarbetare som är utsatt för förföljelse i sitt hemland får en fristad. Souzan är den första som Östersund tar emot och här hoppas hon nu på att kunna ge ut en ny bok om kriget i Syrien:

– Den är baserad på dagböcker från kriget i Syrien. Den täcker de första två åren av kriget. Det var omöjligt för mig att publicera boken när jag var kvar i landet. Nu hoppas jag på att kunna publicera den här,  säger Souzan Ibrahim.

Var rädd i början

För två månader sen kom två barnsmamman Souzan Ibrahim till Östersund. Och nu blir det här hennes nya hemort för två år framåt:

– När jag kom hit var jag rädd för folk med arabiskt utseende, jag tänkte att de kunde vara radikala. Men nu när jag varit här ett tag är jag inte längre rädd, säger Souzan Ibrahim.

Föreläser ikväll

Den gästande fristadskonstnären har valts ut av Kultur- och fritidsförvaltningeni samråd med ICORN. ICORN är en internationell medlemsorganisation för städer, kommuner, landsting eller regioner som arbetar för yttrandefrihet och som står upp för allas globala rätt att få sina åsikter framförda.

Souzan Ibrahims första framträdande blir ikväll under Världsboksdagen på Östersunds bibliotek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.