Vattenrestaurering i Malmån Foto: SVT Nyheter Jämtland

Spåren efter timmerflottning finns överallt

Uppdaterad
Publicerad

Under flera hundra år flottades timmer från skogslandet ner till kusten. Massvis av älvar, åar och bäckar rensades på sten för att stockarna skulle flyta fritt. Men det påverkade livet i vattnet negativt.

I Malmån, några mil öster om Strömsund, håller Länsstyrelsen på med vattenrestaurering efter att ån flottningsrensades någon gång för länge sedan.

– Man rensade vattendragen från sten och strukturer som hindrade timmertransport. Det påverkade ekologin i vattnet, och ekologin behöver

Jens Fuchs, projektsamordnare på Länsstyrelsen i Jämtland. Foto: SVT Nyheter Jämtland

variation. Fisk till exempel behöver olika miljöer i sin livscykel, bottenfaunan och insekter behöver också olika miljöer för att trivas. Det säger Jens Fuchs, projektsamordnare på Länsstyrelsen i Jämtland.

Vattenrestaurering är i och för sig inget nytt, men behoven är stora. Nästan alla vattendrag i länet, från större åar och älvar ner till minsta bäck, har påverkan från flottningsepoken. I Malmån sprider man ut den sten som en gång i tiden rensades bort, och dessutom lägger man grus på vissa bottenpartier för att främja fisklek.

– Oftast tar det några år för ekologin att ställa om sig igen, men vi har redan efter någon vecka sett dammusslor på dom nya gruspartier vi lagt ut, säger Jens Fuchs.

Foto: SVT Nyheter Jämtland

Bara i år gör Länsstyrelsen åtgärder på ett 50-tal sträckor i 30 olika vattendrag. Men det är både dyrt och tidskrävande. Mycket bekostas genom allmänna medel eller eu-projekt. I just Malmån är det Vängelälvens Fiskevårdsområdesförening som fått bidrag från Havs- och vattenmyndigheten för restaureringen.

– Vi kommer jobba med att restaurera vattendrag i många år till. Vi har till exempel drygt 4000 vattenförekomster i länet som är klassade enligt EU:s vattendirektiv, och av dom så finns det åtgärdsbehov drygt 60 procent. Det är främst fysisk påverkan som flottningsrensning, vandringshinder från dammar, kraftverk och vattenreglering, säger Jens Fuchs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.