Statsgeologer undersöker jordarter i Slagsån. Det hela ska resultera i en ny kartläggning av jorden i Åre kommun. I klippet hör du varför detta är högaktuellt för exploateringsplanerna i exempelvis Rödkullen. Foto: SVT/Eva Danielsson

Här kartläggs jordarter i Åre kommun

Uppdaterad
Publicerad

I Slagsån i Undersåker har geologer från Sveriges geologiska undersökning, SGU, grävt ett stort djupt hål för att göra en ny kartläggning av jordarter i Åre kommun.

Syftet med kartläggningen är bland annat att skapa bättre underlag när det gäller att förutsäga risk för ras och skred i kommunen:

– Här är det väldigt kletig och det är en ypperlig förutsättning för slamströmmar i Åredalen, säger statsgeologen Gustaf Peterson Becher.

Statsgeologerna Gunnel Ransed och Gustaf Peterson Becher har varit på flera platser i Åre kommun för att göra undersökningar av jorden. Foto: SVT/Eva Danielsson

Gamla geologiska kartor

I Jämtlands län finns information om jordartsgeologi endast i Länskartan från 1969 men de är inte gjorda för att användas i ett modernt samhällsbyggnadsarbete.

– Jag tror att den här nya kartläggningen ger en bra grund för att veta vilka åtgärder man ska ta till vid vissa byggnationer i området, säger Gustaf Peterson Becher.

Nya jordartsgeologiska databaser

Kartläggningen kommer att resultera i nya jordartsgeologiska databaser och bygga upp kunskapen om de jordartsgeologiska och kvartärgeologiska förhållandena.

Lager från tidigare inlandsisar

Insamlad information kommer att ligga till grund för produkter som är viktiga inom samhällsbyggnad, klimatanpassning, landsbygdsutveckling och vattenförvaltning. Exempel på produkter är skredförutsättningskartor och underlag för grundvattenkartering.

– Det finns också områden som uppvisar gömda jordlager från tidigare inlandsisar och isfria perioder däremellan. Det är därför viktigt att förstå de större kvartärgeologiska sammanhangen i regionen även vid kartläggning i ett mindre område, säger Gustaf Peterson Becher.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.