På hälsocentralen i Brunflo, i Östersunds kommun, har man inte haft en fast läkare på två år. Normalt sett betalas en stafettläkare 45.000 kronor i veckan där, men i höstas höjde man ersättningen till 62.000 kronor i veckan.
Men när en läkare begärde 82.000 kronor för en veckas arbete sa man ifrån.
– Det är egentligen vansinnigt och pengarna borde gå till annat, säger Karin Hellgren, som befinner sig utanför vårdcentralen.
”Synar marknaden”
Hon får medhåll av Margaretha Lööf Johanson, medicinskt ansvarig vid Brunflo hälsocentral.
– Det finns doktorer som helt klar synar marknaden och vet var det är brist och vilka veckor det är brist och då dyker de upp med sina ersättningsanspråk.
Vill stoppa stafettläkare
Nu hoppas man på gemensamma överenskommelser mellan landstingen för att stoppa stafettläkare som begär 80.000 kronor i veckan plus hotell, mat och hyrbil.
– Det får vara någon rimlig ranson på hur mycket man begär. Det borde kunna vara så att man funderar på patienterna och vad de behöver och att läkarna då överväger att ta en fast anställning, säger Ann-Marie Johansson (S), landstingsråd i Jämtland.
Vad gör man som politiker när läkare begär 80.000 kronor i veckan?
– Det går ju inte. Vi kan inte betala det.
Fakta/Stafettläkare
- Stafettläkare eller hyrläkare är en läkare, oftast allmänläkare, som arbetar tillfälligt på vårdinrättning för att fylla vakanser som inte kunnat ersättas med fast personal.
- Landstingen har haft som mål att minska de skenande kostnaderna för stafettläkarna, men de fortsätter att öka. I Stockholm hyrdes läkare in för 81 miljoner kronor årets första kvartal, i Region Skåne för 50 miljoner.
- Sammanlagt la landstingen 2,85 miljarder kronor på inhyrd personal 2013, då är dock sjuksköterskor inkluderat.
(SVT)