En man i en mörk kostym står framför en stor TV-skärm som visar en vacker utsikt över ett landskap med vatten och berg. I övre vänstra hörnet syns en röd pratbubbla med tre vita prickar, vilket kan indikera en meddelandefunktion.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fatih Tuncer, säkerhetssamordnare inom barn-och utbildning i Östersunds kommun, berättar varför de ska öva skolattacker Foto: Maria Harning/SVT

Stor övning med skolattack i Östersund

Publicerad

Under höstlovet genomförs en stor övning i Östersund, en övning där en skola blir attackerad av en våldsman.

Övningen kallas Simone, och går ut på att en person tar sig in på en skola där han dödar flera personer. Övningen är en av de större som genomförts i skolmiljö.

– Förutom skolpersonalen så deltar polis, räddningstjänst, ambulans, Svenska kyrkan och även en stab inne på kommunhuset, säger Fatih Tuncer, säkerhetssamordnare inom barn-och utbildningsförvaltningen på kommunen.

Eftersom det är skollov så kommer 45 studenter från Mittuniversitetet att vara figuranter på övningen. Nästan alla grundskolor i kommunen har utbildats i hur man ska agera vid en våldssituation, och flera övningar har hållits.

– Jag skulle vilja öva ännu mer, säger Fatih Tuncer till SVT. Vi har brandövningar flera gånger per år.

Var övningen kommer att hållas avslöjas på måndag morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.