Kollage: Till vänster klassrum med gymnasieelever, till höger Anna Asp som är studie- och yrkesvägledare i Östersund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Asp är studie- och yrkesvägledare på Lugnviksskolan. Hör hennes tre tips på vad elever kan tänka på inför kommande gymnasieval. Foto: Sara Leijman/SVT

Studievägledaren: Så ska du tänka inför gymnasievalet

Publicerad

Den 1 februari är sista dagen för de som ska söka in till gymnasiet. Men att välja kan vara svårt.

På Lugnviksskolan ser studie- och yrkesvägledare Anna Asp att elever lätt blir påverkade av både föräldrar och kompisar.

I Jämtlands län finns ungefär 1 600 elever som just nu går i årskurs nio och som nu ska välja gymnasieprogram. Den 1 februari går ansökningstiden ut.

Bland blivande gymnasieelever är vissa program mer populära än andra. Exempelvis är samhälls- och ekonomiprogrammen något som många elever vill gå.

– Det är inte så enkelt att säga varför eleverna söker sig till just de programmen, men det kan vara både föräldrar eller kompisar som påverkar, säger Anna Asp.

18 olika program att välja bland

I dag finns det också en uppsjö av olika program och inriktningar att välja bland. Bara inom Jämtlands gymnasium finns 18 olika program. Utöver det finns även flera friskolor som också har olika inriktningar.

Att få en överblick kan därför vara svårt, menar Anna Asp.

– Det man måste göra först och främst är att ta reda på vad det finns för olika program att välja mellan. Det är ju jättesvårt att välja något som man inte ens vet om existerar, säger hon.

Men det finns även andra saker som kan vara bra att ha i åtanke när det är dags att välja inriktning.

I videon ger Anna Asp tre konkreta tips till blivande gymnasieelever.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.