Den nordliga utbredningen av den vanliga fästingen, Ixodes ricinus, ökar enligt SVA Foto: Anders Lindström/SVA

SVA vill ha in fästingar

Uppdaterad
Publicerad

Att fästingarna sprids även i norra Sverige är numera ett faktum. Statens veterinärmedicinska anstalt vill ha hjälp att samla in fästingar norr om Dalälven.

Fästingarna ska sedan både artbestämmas och undersökas om vilka smittor dom bär på.

Forskare Ann Albihn Foto: Göran Ekeberg/AddLight

– Den nordliga utbredningen av den vanliga fästingen, ökar och förväntas fortsätta öka i Sverige, Finland och Norge. Taigafästingen, ökar också i utbredning, främst norrut längs kusten i Sverige och Finland. Båda dessa arter har stor betydelse som bärare av zoonotiska infektioner, sjukdomar som kan överföras mellan djur och människa, säger forskare Ann Albihn på SVA hemsida.

Ann Albihn är forskare vid SVA och hoppas att många skickar in fästingar

– Gärna så långt norrut i landet som det går att hitta fästingar. Om det visar sig att den inskickade fästingen är av annan typ än vanlig fästing så kommer vi att lämna personligt svar. Svaren kommer så snart artbestämningen är klar, säger forskaren Ann Albihn.

Insamlingen pågår till den sista oktober

Insamlingen av fästingar ingår i det stora forskningsprojektet CLINF. Huvudsyftet med det är att identifiera och undersöka klimatförändringens effekter på den geografiska spridningen och epidemiologin för människors och djurs infektionssjukdomar i den nordiska regionen och i Ryssland.

På Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) hemsida finns adressen vart fästingarna ska skickas. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.