I tallskogen utanför Vemdalen växer det svamp överallt. Men inga kantareller, som väl kanske är det som plockas mest. Svampkonsulenten Carin Sjelin uppmanar svampplockare att lära sig fler svampar.
– Kan man fler svampar så blir man inte så besviken när man inte hittar några kantareller.
Många svampar ätliga
Hon rekommenderar att man letar upp en svampkonsulent för att gå en kurs och skaffar sig en bra svampbok. Det finns många andra svampar som är både ätliga och goda i våra skogar.
– Alla soppar utom två norr om Dalälven är ätliga, säger Carin. Det är gallsopp och pepparsopp som man ska undvika, lär man sig dom, kan man äta de andra sopparna.
Undvik vita och bruna skivor
Hon ger också ett tips för den som är nybörjare: Undvik svamp med vita och bruna skivor.
– Det finns väldigt många olika sorters skivlingar, säger Carin.
– De som är giftiga i Sverige har vita eller bruna skivor. Förutom stenmurklan då som också är giftig.