Maria Corell, utredare på Folkhälsoinstitutet, säger att pappor är mer delaktiga i sina barns uppväxt.

Svenska pappor stiger i förtroende

Uppdaterad
Publicerad

Mammorna är de bästa att hålla i handen när det blåser. Men papporna kommer starkt – framför allt får flickor ett allt starkare förhållande till sina pappor. Det visar en undersökning från Folkhälsomyndigheten.

– Pappor är mer delaktiga i sina barns uppväxt, säger utredaren Maria Corell.

Att kunna prata om problem med sina föräldrar är centralt för barns välmående. Och svenska barn har vid en internationell jämförelse lätt att prata med både pappa och mamma.

Trots de övergripande förändringarna i samhället så är det fortfarande mammorna som åtnjuter störst företroende. För barn i åldrarna 11-15 år så menar 87 procent av flickorna och 91 procent av pojkarna att de kan prata med mamma när det är tungt i livet.

Engagerar sig mer i uppväxten

När det gäller andelen barn som tycker sig kunna prata med pappa i samma läge så svarar 72 procent av flickorna och 84 procent av pojkarna att de kan prata med familjens manliga.

Den siffra som utvecklats mest i hela Folkhälsomyndighetens undersökningen är flickornas förtroende för papporna.

Ökat framförallt bland flickor

– Vi har sett att andelen skolbarn som kan prata med sina pappa om sina bekymmer har ökat de senaste åren i Sverige, framför allt bland flickor. En tänkbar förklaring är att pappors uttag av föräldradagar har ökat och att de blir mer delaktiga i sina barns uppväxt, säger Maria Corell, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.