Karen Johanne Baalsrud, norska Mattilsynet, efterlyser snabba åtgärder från Sverige Foto: Mattilsynet/NRK

Norge riktar kritik mot Sverige: ”Borde göra mer”

Publicerad

Svenska myndigheter borde genast komma igång med att kartlägga om sjukdomen CWD finns i Sverige. Det anser norska myndigheter.

De första fallen av CWD, Chronic Wasting Disease, upptäcktes i Norge 2016. Genast tog norska myndigheter krafttag på olika sätt, eftersom sjukdomen inte tidigare har funnits i Europa. Den är smittsam och obotlig och därmed ville norska myndigheter få en bild över hur spridd sjukdomen är.

Men i Sverige har det trots fjolårets larm inte hänt så mycket, trots att nu samtliga smittade älgar har hittats kilometer från Jämtland. Den som hittar ett självdött hjortdjur, eller ser ett klövdjur som beter sig konstigt uppmanas att höra av sig till Statens Veterinärmedicinska Anstalt.

”Svenskarna sitter still”

Svenska myndigheter avvaktar ett beslut från EU-kommissionen om hur man ska göra för att kartlägga sjukdomen. Ett projekt är planerat att sätta igång under 2018.

– Att svenskarna ska sitta still och inte göra något alls innan dess är vi väldigt besvikna på, säger Karen Johanne Baalsrud, direktör för växter och djur på det norska Mattilsynet.

– Det är nu vi skulle ha användning av en kartläggning. Vid det här tillfället har landsgränserna ingen betydelser för de här djurstammarna är gemensamma för både Sverige och Norge, säger hon.

Ska avliva hel vildrenstam

I Norge tas prover på ett stort antal skjutna älgar. Man har också beslutat sig för att avliva en hel vildrensstam där sju renar hittats smittade. Fyra myndigheter är involverade i att kartlägga sjukdomen som drabbar klövvilt.

Eftersom ett djur kan bära på smittan och sprida den vidare i över ett år innan det får symptom, så tycker Karen Johanne Baalsrud att Sverige borde ha kommit igång tidigare. 

– Det hade varit bra om svenskarna hade kommit igång i år, eller egentligen helst i fjol, med att ta prover, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.