Tjejer testar teknik

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör deltagare och teknikchefen Beate Sundin Trollvik berätta om initiativet i klippet. Foto: Eva Danielsson/SVT

Teknikdag i Åre lockade många – fler tjejer ska bli ingenjörer

Publicerad

Förra veckan samlades drygt 20 tjejer på ett teknikföretag i Åre för att bli inspirerade till att söka till ingenjörsyrket – och branschen behöver mer tjejer, menar teknikchefen Beate Sundin Trollvik.

– Vi är underrepresenterade, säger hon.

Det är viktigt för arbetsgivare att få tjejer att söka till ingenjörsutbildningar då det kommer bli en stor brist på ingenjörer i framtiden, menar Beate Sundin Trollvik, teknikchef på Voyado AB.

– Just tjejer behövs det mer av. Vi är idag underrepresenterade, Vi behöver mångfald i branschen så att vi kan säkerställa att vi får med alla perspektiv, säger

Lockade 2 000 tjejer i hela landet

Det är stiftelsen Womengineer som är initiativtagare och syftet är att få fler unga tjejer att söka sig till ingenjörs- och teknikyrken. Totalt samlades drygt 2 000 tjejer i åldrarna 13 och 19 år runtom i landet, och alltså ett 20-tal i Åre.

” Vi har fått lite större inblick i teknikbranschen och vad det finns för olika yrken man kan jobba med”- hör deltagare i klippet.

SÅ MÅNGA KVINNOR JOBBAR SOM INGENJÖR INOM INDUSTRIN I SVERIGE

Civilingenjörsyrken inom logistik och produktionsplanering*:

• Män: 4344 stycken.

• Kvinnor: 2239 stycken.

Ingenjörer och tekniker inom industri, logistik och produktionsplanering*:

• Män: 6194 stycken.

• Kvinnor: 2139 stycken.

*Skillnaden på en ingenjör och en civilingenjör är utbildningsnivån. Ingenjörer går en treårig högskoleutbildning medan civilingenjörer studerar på universitetsnivå i fem år.

Källa: Siffrorna baseras på SCB:s senaste statistik (2021) och innefattar anställda mellan 16 och 64 år samt arbetsställts sektortillhörighet, kön och år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.