Dialekten har fått sig ett uppsving berättar Oscarsson som märker att även ungdomar fått upp ögonen för språket. En av dem som kommit till krogstråkets Cityscen är Lovisa Ärlebrandt som gärna skulle lära sig prata Jamska.
– När man träffar folk som inte är från Jämtland, då vill man ju vara stolt jämte och kunna prata jämtska, säger Ärlebrandt. Det är ju trist när man inte kan prata dialekten då.
Att kunna prata språket öppnar upp för att träffa andra jämtar var man än befinner sig menar Oscarsson.
– Det bästa med språket är att man skapar kontakt, menar Oscarsson. Var jag än är och någon pratar jamska så får man närhet på en gång. Man får förtroende och det lättar att prata.
Fakta: jämtska / jamska
Jämtska, eller jämtmål är en språkligt och geografiskt väldefinierad dialektgrupp som talas i Jämtland utom Frostvikens socken.
Jämtmålen räknas till det norrländska dialektområdet, men brukar också ofta räknas som övergångsdialekter till de i väst och syd angränsande norska tröndermålen.
Jämtska betraktas traditionellt som en dialekt, men anses av många vara ett eget språk – en uppfattning som fått visst vetenskapligt stöd.
Jämtska uppskattades av Bo Oscarsson 1999 ha runt 30 000 talare, och dubbelt så många som förstår.
Källa: Wikipedia