De åtalade ska på olika sätt ha varit inblandade i narkotikahanteringen, enligt åtalet som lämnats in till Östersunds tingsrätt. Foto: SVT arkiv

Tio personer åtalas i stor knarkhärva i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Tio personer åtalas nu i en ny stor narkotikahärva. Sju av dem åtalas för grovt narkotikabrott. I åtalet framgår att de åtalade bland annat hanterat över 500 gram kokain.

Tidigare i sommar rapporterade SVT om att en stor knarkhärva höll på att nystas upp i länet. Det rörde sig om personer som antingen var hemmahörande eller som hade kopplingar till länet.

Och nu åtalas alltså totalt tio personer. Den misstänkta droghandeln ska ha skett i Östersund och bland de som åtalas finns både säljare och köpare.

Enligt kammaråklagare Lisa Forsberg är det för länet ovanligt med den här mängden narkotika.

Kontakt via telefoner och chattar

I åtalet framgår det att flera av de misstänkta tillsammans och i samförstånd hanterat narkotika. I analys av telefoner och gruppchattar har polisen sett hur de haft kontakt med varandra och samarbetat kring narkotikaförsäljning.

I åtalet framgår även att polisen tagit del av övervakningsfilmer där de sett hur försäljningen av narkotika gått till.

Förvarade och hanterade kokain

Sju personer åtalas för grovt narkotikabrott för att antingen olovligen förvarat eller överlåtit narkotika. Bland annat ska de ha tagit emot, förpackat och förvarat 500 gram kokain.

Utöver de sju åtalas två personer för narkotikabrott och en för ringa narkotikabrott.

En av de tio åtalas även för penningtvättsbrott efter att hon ska ha tagit emot 30 000 kronor och fört över de till ett annat konto. Enligt åtalet ska syftet ha varit att dölja att pengarna kom från brottslig verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.