A-traktorn var kraftigt modifierad, vilket gjorde den trafikfarlig enligt utredningen. Foto: Ur polisens förundersökning

Trafikfarlig A-traktor blev påkörd av tåg i Lugnvik – man i 55-årsåldern åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En man i 55 -årsåldern åtalas för att ha lånat ut sin A-traktor som var trafikfarlig. A-traktorn fastnade på en järnvägsövergång i Östersund och krockade med ett tåg.

Det var i början av augusti som A-traktorn skulle korsa en järnvägsövergång i Lugnvik. Men eftersom traktorn var sänkt och hade väldigt lite fjädring så fastnade den på spåret.

Personerna i traktorn hann ta sig ut innan ett tåg kom.

Underkänd i besiktning

Polisens utredning av händelsen har visat att A-traktorn bara en vecka innan olyckan stoppades i en flygande besiktning och underkändes. A-traktorn hade stora brister. Fjädringen bak hade monterats bort och fjädringen fram avkapad. Lågprofildäck på fordonet resulterade i att det fastnade på spåret.

Den åtalade mannen hade köpt A-traktorn till sitt barn men hävdar att han inte förändrat fjädringen. Han åtalas nu för brott mot fordonsförordningen och erkänner brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.