Kronoinspektören Andreas Köhler står iklädd gul väst på en väg i samband med trafikkontroller, och berättar om hur Kronofogden använder trafikkontroller för att genomföra utmätningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I höstas fyllde vi hela vårt förråd på några timmar” – hör kronoinspektören Andreas Köhler om hur Kronofogden utmäter skulder genom trafikkontroller. Foto: Sara Leijman/SVT

Trafikkontroller effektivt verktyg för Kronofogden: ”Otroliga mängder har utmätts”

Uppdaterad
Publicerad

När SVT Jämtland följde med polisen på trafikkontroller i Brunflo, utanför Östersund, deltog även Kronofogdemyndigheten. Just trafikkontroller har blivit ett effektivt sätt att utmäta skulder, berättar kronoinspektör Andreas Köhler.

– Vår uppgift blir att se om vi kan hitta utmätningsbara tillgångar, framförallt från kriminella, säger han.

Polisen samarbetar bland annat med Kronofogdemyndigheten. Så var fallet den kväll då SVT Jämtland följde med under trafikpolisernas arbetspass.

Under kvällen stoppades bland annat en person som visade sig ha skulder. Kort därefter hade Kronofogden direkt på plats utmätt bilen. Men just den utmätningen blev kortvarig.

– Personen kom tillbaka och betalade sin skuld på drygt 60 000 kronor, säger Andreas Köhler.

Kan även utmäta på distans

Enligt Andreas Köhler försöker Kronofogden vara med på polisens trafikkontroller med jämna mellanrum. Men det finns även andra sätt.

Sedan augusti i fjol kan Kronofogdemyndigheten utmäta skulder på distans. När polisen stoppar en person som har skulder kan de direkt kontakta Kronofodemyndigheten som då kan besluta om eventuell utmätning.

– Det har betytt otroligt mycket. Sett över hela riket är det otroliga mängder egendomar som har utmätts tack vare det, säger Andreas Köhler.

I klippet: Följ med när Kronofogden deltar på trafikkontroller och hör Andreas Köhler förklara hur arbetet går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.