Eventuella hastighetssänkningar efter E14 skjuts på framtiden, meddelar Trafikverket.

Trafikverket skjuter upp beslut om sänkt hastighet på E14

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon har skjutit upp beslutet om hastighetssänkningar på bland annat E14 som skulle ske nu på måndag. Trafikverket vill avvakta tills den nationella planen 2022-2033 och regionala planer är beslutade.

– Troligtvis kommer regeringen att besluta om den långsiktiga nationella planen under våren 2022. Först efter det kommer det ett beslut om hastighetsanpassningar, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Nöjda lokala politiker efter dagens besked

I klippet hör du vad regionrådet i Jämtland-Härjedalen och kommunalrådet i Östersund tycker om dagens besked.

Regionrådet Elise Ryder Wikén (M) och Östersund kommunalråd Bosse Svensson är nöjda över att hastighetssänkningen skjuts på framtiden. Nu fortsätter jobbet med att även i framtiden bibehålla de fartgränser som finns idag. Hör mer i klippet. Foto: Björn B Schäfer, SVT Jämtland

Regeringen tar beslut

Enligt Trafikverkets presschef sammanfaller i år den årliga översynen av hastighetssättningar med den mer långsiktiga nationella planen som ska klubbas av regeringen under nästa år.

”För att säkerställa effektiviteten med åtgärder som presenteras i de förestående planerna och hastighetsanpassningar avvaktar därför Trafikverket med beslutet om hastigheter tills dessa planer har fastställts”, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

Eventuella hastighetssänkningar skjuts på framtiden

Beslutet innebär att samtliga hastighetsförändringar som var planerade till den 1 november 2021 inte kommer att beslutas då utan vid ett senare tillfälle. Hastighetssänkningar på bland annat E14 kommer tidigast att införas när den nya nationella planen är fastställd.

Eventuella hastighetssänkningar efter E14 skjuts på framtiden, meddelar Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.