Karin Thomasson (MP), ordförande i Stiftelsen Jamtli. Foto: SVT

Trots flera frågetecken om ekonomin – Jamtli sitter lugnt

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter de ödesmättade rubrikerna om Nationalmuseum Jamtlis stundande kollaps lämnar Stiftelsen Jamtlis ordförande Karin Thomasson (MP) lugnande besked. Men hur står det till med Jamtlis ekonomi egentligen? Hela fastigheten där de olika museerna inhyses är pantsatt.

Jamtlis styrelse säger sig ha fått ett muntligt besked från Nationalmuseum om att de tänker fullfölja sitt åtagande om att årligen bidra till driften av filialen i Östersund.

– Vi väntar på ett undertecknat avtal men vi är inte riktigt klara med under hur många år avtalet ska löpa, säger MP-politikern Karin Thomasson som är ordförande för Stiftelsen Jamtli.

Nationalmuseum Jamtli

Hon menar att det ur Nationalmuseums perspektiv är bekvämt att greppa Jamtli som argument för att få mer pengar.

Ekonomisk press och pantsättning

Etableringen av konstmuseet har utan tvekan satt press på stiftelsen. För ett halvår sedan plockade man ur de egna samlingarna fram den ryske konstnären Ilya Repins tavla ”Narcissus”. Den såldes på auktion får att få in pengar.

För att Nationalmuseum Jamtli skulle bli verklighet valde man att pantsätta hela den fastighet där de olika museidelarna står.

I år har ytterligare 3 miljoner lånats mot pant i fastigheten som nu står för pant på ett lån på 27 miljoner.

Stort underhållsbehov

Karin Thomasson tar även de här siffrorna med ro:

– Likviditetsbristen har inget med Nationalmuseum att göra. I stället handlar det om färre besökare än budgeterat och ett stort underhållsbehov, säger hon.

Bokföringsmässigt redovisar Jamtli en vinst för 2018 med 2,5 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nationalmuseum Jamtli

Mer i ämnet