En tvådelad bild på en vårdpersonal som går med ryggen mot kameran i en sjukhuskorridor och på verksamhetschef Kristian Stjerna på ortopeden på Östersunds sjukhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hade stått inför fullkomlig katastrof” – hör verksamhetschef Kristian Stjerna, om vilka konsekvenser som väntat om ortopedkliniken på Östersunds sjukhus inte tagit in hyrpersonal. Foto: SVT

Trots stora underskott – regionernas kostnader för hyrpersonal skenar

Uppdaterad
Publicerad

Landets regioner räknar i år med stora underskott och nu vill de flesta dra ner på inhyrd personal för att spara pengar. Men under våren ökade istället kostnaderna för hyrpersonal – med 1 miljard kronor.

I år räknar regionerna med ett sammanlagt underskott på 15 miljarder kronor. Samtidigt ökade kostnaderna för inhyrd personal under våren med 1 miljard kronor jämfört med samma period förra året, en ökning med 28,1 procent.

Flera regioner planerar för hyrstopp

I en enkät till SVT:s Agenda säger nu 19 av 21 regioner att man vill dra ner på hyrpersonal. En del har infört eller ska införa olika typer av hyrstopp. Exempelvis vill Halland stoppa hyrläkare på vårdcentraler från februari 2024.

Region Jämtland Härjedalen är en av de regioner som haft störst ökning. Här har kostnaderna ökat med hela 93 procent. Inhyrda sjuksköterskor och läkare står för 20 procent av personalkostnaden. Den genomsnittliga kostnaden för en anställd läkare här på Östersunds sjukhus är 900 kronor per timme. En hyrläkare kostar i genomsnitt 1 800 kronor per timme.

Men här ser man inte hyrstopp som ett alternativ.

– För ett antal år sedan gjordes det inom primärvården på läkarsidan och det gick inte bra. Ska det göras någon neddragning behövs det alternativ, säger Anna Granevärn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör.

Men är det ekonomiskt försvarbart att ha så mycket hyrpersonal?

– Ja, vi behöver hålla ett tillräckligt antal vårdplatser öppna. Dels för att beta av vårdköer, dels för att det finns ett vårdbehov hos befolkningen, säger Anna Granevärn.

Söker sig till andra yrken

Att det behövs hyrpersonal har flera orsaker. Bland annat slutade många anställda under pandemin.

– Samtidigt jobbar vi i motvind med det nya regelverket för arbetstider som infördes nu i oktober, och som har gjort att en hel del av vår personal valt att söka sig till andra yrken, säger Anna Granevärn.

Ortopeden: Fullkomlig katastrof utan inhyrd bemanning

På ortopeden på Östersunds sjukhus tog man i fjol beslutet att ta in inhyrd personal.

– Hade vi inte gjort det hade vi stått inför en fullkomlig katastrof, säger verksamhetschef Kristian Stjerna.

I klippet ovan förklarar han varför.

regionernas kostnader för hyrpersonal

  • Alla regioner utom en (region Stockholm) ökade sina kostnader för inhyrd personal inom hälso- och sjukvården första halvåret 2023 jämfört med första halvåret 2022. Sammanlagt ökade kostnaden med 28 procent, vilket motsvarar en miljard kronor.
  • Kostnaderna ökade i alla verksamheter: sjukhusvård (35 procent), psykiatri (23 procent) och primärvård (21 procent)
  • Kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor ökade mer än för inhyrda läkare: 43 procent mot 18 procent.

Källa: SKR

Kostnader för hyrpersonal Region Jämtland Härjedalen

  • Region Jämtland Härjedalen räknar med en halv miljard kronor i underskott inom sjukvårdsförvaltningen.
  • En anledning är kostnader för inhyrd bemanning.
  • Under årets första sex månader ökade kostnaderna för inhyrd personal med 93 procent jämfört med samma period året innan.
  • Av regionens totala kostnader för sjuksköterskor så går nu 19 procent till inhyrd personal. På läkarsidan är 21 procent inhyrd bemanning.
  • Den genomsnittliga kostnaden för en anställd läkare är 900 kronor per timme. En hyrläkare kostar i genomsnitt 1 800 kronor per timme (exempel från Östersunds sjukhus).

Källa: Region Jämtland Härjedalen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.