Socialchefen i Strömsunds kommun, Gudrun Öjbrandt, sitter i ett konferensrum i kommunhuset.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör socialchefen i Strömsund, Gudrun Öjbrandt, om det tuffa ekonomiska läget just nu. ”Det ekonomiska läget är tilltagande ansträngt kan man säga. Prognosen för i år säger minus 17 miljoner” Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Tuffa besparingar att vänta inom socialförvaltningen i Strömsund – riskerar gå 17 miljoner minus i år

Publicerad

Vård- och socialförvaltningen i Strömsund gick nästan 12 miljoner kronor minus 2022, och läget i år ser minst lika dystert ut enligt socialchefen Gudrun Öjbrandt.

– En tidig prognos säger minus 17 miljoner för i år, vilket självklart varken jag eller förvaltningen kan vara nöjda med.

Flera av Strömsunds kommuns förvaltningar drog över budgeten förra året, där vård- och socialförvaltningen stod för den största minusposten med 11,8 miljoner kronor. Men tack vare att några förvaltningar gick plus, så landade kommunens resultat ändå bara på minus 8 miljoner.

Stora besparingar är att vänta inom alla kommunens verksamheter framåt, och då inte bara inom vård- och socialförvaltningen. Barn- kultur och fritidsförvaltningen till exempel har behov av att spara närmare 11 miljoner kronor i år.

”Det är motverkande krafter”

Eftersom merparten av verksamheten inom vård- och socialförvaltningen är lagstadgad så har Gudrun Öjbrandt svårt att se exakt hur man ska kunna genomföra stora besparingar snabbt.

– Det är motverkande krafter på hög nivå! Kraven och behovet av våra tjänster bara ökar, men samtidigt är det svårt att hitta tillräckligt med personal. Ovanpå det har vi den ansträngda ekonomin där vi inte klarar av att hålla oss inom ramen. Det är ändå ett dilemma att ens fundera på att minska personalen.

Kostsamma förändringar

I oktober börjar dessutom ett nytt EU-direktiv gälla för hur man får förlägga arbetstid, samt krav på minst 11 timmars dygnsvila.

– Det finns fortfarande en del oklarheter, men det kommer sannolikt leda till ganska kostsamma förändringar. Antagligen kommer det behövas mer personal, vilket leder tillbaka till dilemmat – var hittar vi de personerna?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.