En sjukvårdsinrättning inomhus med en patient som sitter på en bänk och en mediator som arbetar vid en dator. Rummet har hyllor med böcker och dokument samt en växt i hörnet, vilket ger en lugn och professionell atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gunilla Oskarsson uppskattar hälsocentralen i Hede. Hör henne berätta varför i klippet ovan. Foto: Alberto Lozano/SVT

Tufft för privat hälsocentral i Hede – pengarna räcker inte till

Uppdaterad
Publicerad

Flera partier för diskussioner om att ta bort underskottskompensationen till de privata hälsocentralerna i Region Jämtland-Härjedalen. Vårdgivarna är oroliga och menar att det är orättvist för patienterna.

– Det kan innebära att vi kanske måste lägga ner, säger Stina Hedengran, vd på Fjällhälsan i Härjedalen.

För några veckor sedan blev Gunilla Oskarsson från Hede opererad i knät. Nu behöver hon regelbundet besöka hälsocentralen, som ligger ett stenkast från hemmet, för rehabilitering.

Ibland kommer hon också hit för att ta prover för en annan sjukdom – och att hälsocentralen ligger så nära är uppskattat.

– Annars skulle jag behöva åka till Funäsdalen eller Sveg, det vore en katastrof för mig, säger Gunilla Oskarsson.

En av fem är listad hos privat vårdgivare

Var femte person i Region Jämtland-Härjedalen är skriven hos en privat vårdgivare . De privata hälsocentralerna finansieras genom en typ av ersättning som baseras på antalet patienter som är listade hos dem.

Tidigare år har de privata vårdgivarna fått extra stöd i form av underskottskompensation. Det handlar om pengar som ges till både de offentliga och de privata aktörerna inom primärvården när kostnaderna överstiger det som var budgeterat.

Utbetalningarna sker däremot på olika sätt och i olika takt beroende på om det handlar om en privat eller en offentlig aktör.

Gemensamt upprördhet hos privata vårdgivare

Nu pågår det, enligt uppgifter till SVT, diskussioner om att sluta ge underskottskompensation till de privata hälsocentralerna vilket har väckt starka reaktioner.

”Denna ordning menar vi är felaktig och diskriminerande mot våra patienter (skattebetalare) och medför att det blir svårt för våra företag att bedriva en planerad verksamhet och leverera den vård som våra patienter förväntar sig”, skriver de privata vårdgivarna i ett gemensamt brev till regionen.

Lösningen är enligt de privata vårdgivarna att man istället för att ge underskottskompensation ska öka ersättningen som man får för varje listad patient – men regionen menar att detta inte är möjligt.

– Det är slut på pengar hos Region Jämtland-Härjedalen, säger regionstyrelsens ordförande Bengt Bergqvist (S).

Vad är underskottskompensationen?

Underskottskompensation inom primärvården är ett ekonomiskt stöd som regioner ibland ger till vårdcentraler eller primärvårdsenheter som har ekonomiska underskott. Detta sker när enheten inte kan täcka sina kostnader genom det vanliga ersättningssystemet, som ofta baseras på antalet listade patienter eller prestationer. Målet är att säkerställa att viktiga vårdenheter kan fortsätta att leverera vård trots ekonomiska svårigheter, särskilt i områden med höga vårdbehov eller där tillräckligt med patienter saknas.

Källa: SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.