Kommunalrådet i Strömsund, Susanne Hansson (S) Foto: SVT Jämtland

Tufft sparprogram i Strömsund

Uppdaterad
Publicerad

Det är budgettider just nu för samtliga av länets kommuner. I Strömsund ska det sparas 2,5 procent rakt över, vilket i pengar motsvaras av 20 miljoner.

Förutom sviktande befolkningsunderlag och därmed sjunkande skatteintäkter förlorar de flesta av länets kommuner av att det i dag inte finns något beslut om kostnadsutjämningssystemet. Tas ett förnyat sådant så skulle det innebära ett tillskott av pengar.

Mest hos de större förvaltningarna

2,5 procent rakt över alla förvaltningar innebär så klart att det finns mest pengar att hämta hem hos de större nämnderna. Samtidigt som det också är där det kan skena iväg om något oförutsett händer.

– När vi gör en sådan här nedskärning så för vi börja med att säkra våra kärnverksamheter, vård, skola och omsorg. Utöver det så handlar det om vad ska vi fortsätta med och vad ska vi avveckla, säger kommunalrådet Susanne Hansson (S).

Riktigt vad som får stryka på foten överlåts sedan med varm hand till nämnderna.

Satsar på digitalisering

Strömsunds kommun gör ändå en satsning på 700 000 kronor. Det handlar om en grenomgripande digitalisering. Genom den räknar man med att spara in mantimmar inom administrationen.

Att det behöver sparas tycks de flesta partierna överens om. Skillnaden mellan majoriteten och Alliansen är nu att de senare varit emot att att 10 miljoner plockas ur en pensionsstiftelse. De ville helt enkelt spara ytterligare.

– Det här innebär inget för framtida pensionsutbetalningar. Stiftelsen har vi för att kunna plocka avkastningen de år när besparingarna annars skulle bli för svåra, menar Susanne Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.