Tre personer åtalas nu för att ha plundrat fågelbon på uppemot sex tusen ägg. Bland annat i Härnösandsområdet och i Stekenjokk på gränsen mellan Jämtland och Västerbotten. Och det finns internationella kopplingar, visar utredningen.
Männen som är från Härnösand, Göteborg och Södermanland misstänks för grovt jaktbrott, alternativt grovt jakthäleri och grovt artskyddsbrott. Det är Naturvårdsverket som är målsägande.
Tips från Skottland
Härnösandsbon ska ha varit den mest aktive. Det var ett tips från polisen i Skottland ledde svenska polisen till de tre männen. En av dom ska ha bytt ägg med en skotte och skotska myndigheter tipsade vidare.
Det är en stor utredning som lett fram till åtal. Den har pågått i flera år och flera polismyndigheter har varit inblandade. Men mycket jobb har lagts ner hos Sundsvallspolisen.
– Jag har nog lagt ner ett års arbete i utredningen, men det har varit ett lagarbete, vi är många inblandande och vi har haft en konsult som har haft en viktig roll i det här, säger kriminalinspektör Per-Erik Lindbäck vid Sundsvallspolisen.
Hittade lönndörr
Vid husrannsakan hemma hos Härnösandsbon hittade polisen en lönndörr. I rummet fanns cirka tvåtusen ägg.
– Den misstänkte i Härnösand hade ett rum som han hade dolt ingången till så att det inte skulle synas att det var ett rum där, säger polisen.
Sällsynta arter
Enligt åtalet har männen, varje vår i sju års tid mellan 2003 och 2010 systematiskt samlat ägg från naturen. Flera arter är utrotningshotade och sällsynta. Sparvuggla och kungsörn är några exempel.
Alla tre män nekar till brott. Men polisen menar att de misstänkta lagt ner stor möda på att samla in äggen. De har haft specialutrustning för att få tag på äggen, ofta på otillgänliga platser.
– De har till och med haft utrustning för att kunna klättra efter bergsväggar, berättar Per-Erik Lindbäck.
Samlarmani
Det finns en internationell marknad för äggen. Men polisutredningen visar att männens ansträngningar inte syftat till att tjäna pengar. De tre männen verkar ha samlat för samlandets skull.
- Vi har snarare bevisat att de förlorat pengar på det. De har åkt väldigt mycket och lagt ner jättemycket tid på det här. Vi har inte någonstans hittat att de tjänat några pengar. De har bytt ägg mot ägg och utökat sin samling, men inte så att de fått något betalt.
Bevisläget gott
Utredningsmaterialet är digert. Bland annat har polisen synkat tidpunkter från männens kameror med gps-rutter för att ha som bevis.
– Och då har vi kunnat länka ihop de här så att mönstret på äggen i naturen, som är fotade i naturen och kameratiden och gps-tider stämmer överens med de mönster som finns i beslaget. Och då har vi kunnat härleda beslagsäggen till naturen. För vi måste bevisa varje kull för sig som ett eget brott, säger Per-Erik Lindbäck.