• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Unik miljöprövning på gång i Rödkullen

Uppdaterad
Publicerad

I Åre är flera projekt på gång – bland annat det så kallade Rödkulleprojektet. Där har länsstyrelsen nu också krävt en särskild miljöprövning gentemot Åresjön.

Något som ska ses som en smått unik händelse.

Under lång tid har Åre växt så det knakat. Samtidigt har miljön varit satt på undantag. Detta trots att Åresjön blev ett Natura2000-område 2006.

– Natura2000-områden är ju utpekade som våra viktigaste och finaste områden, säger Göran Gabling som är biträdande enhetschef på naturvårdsenheten, länsstyrelsen. 

Åresjön

Samtidigt har länsstyrelsen tillsynsansvar över Natura2000-områden. Om de tror att en exploatering kan komma att påverka så kan de gå in och kräva en så kallad särskild miljöprövning av detaljplanen.

Men några sådana prövningar har länsstyrelsen hittills aldrig krävt i Åre.

– Exploateringarna har skett i etapper och varje gång ska då explotören förklara hur de ska göra skyddsåtgärder för att minimera, eller undvika en störning på Natura2000. I tidigare fall har bedömningen varit att de åtgärderna har räckt, säger Göran Gabling.

Rödkullen ska prövas

I Åre finns idag 45000 gästbäddar och fler är på gång. Inom den närmaste tio-årsperioden finns redan planer för åtminstone 6000 bäddar till. 

Ett av de större områden som är på gång är det så kallade Rödkulleprojektet. Här planeras det på sikt för tusentals nya bäddar.

Och här har något smått unikt hänt. Här går nu nämligen Länsstyrelsen in och kräver en särskild prövning gentemot Natura2000-området.

– Här behöver vi ha en djupare prövning, säger Göran Gabling.

Nu ska de nya ägarna för Rödkulleprojektet ta fram en detaljerad miljökonsekvensbeskrivning som visar på de åtgärder de vill göra och vilka konsekvenser det får på kort och lång sikt.

– Det är ett stort projekt där vi nu behöver få klarhet i att vi inte får ytterligare negativ påverkan på Natura2000-området, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åresjön

Mer i ämnet