Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När filmer från Blanktjärnarna i Vålådalen blev virala på sociala medier fick det konsekvenser för naturen och skapade en intressekonflikt i området. I videon förklarar vi hur. Foto: Privat

Konflikten i Vålådalens naturreservat förklarad på 60 sekunder

Uppdaterad
Publicerad

Pyramidformationer från istiden, turkosa tjärnar, lockande områden för cykling. Det finns mycket att se och göra i området och det har allt fler människor upptäckt – områdets popularitet har lett till stort slitage på naturen. Inom kort väntas beslut om hur Vålådalens naturreservat ska användas i framtiden.

Det har varit stora besöksströmmar i Vålådalens naturreservat under de senaste åren. Under barmarkssäsongen har besökstrycket varit så högt att naturen fått stora skador, mellan 2014 och 2018 femdubblades antalet besökare i naturreservatet.

Nu planerar länsstyrelsen i Jämtlands län begränsningar och zonering i området. I en utredning som presenterades i höstas föreslog länsstyrelsen att zonering införs i Vålådalen, det vill säga att naturreservatet delas upp i olika områden – zoner – med olika regler.

Vålådalens naturreservat

Beslut väntas inom kort

I länsstyrelsens förslag planeras att dela in Vålådalens naturreservat i orörd zon, lågaktiv zon, aktiv zon, högaktiv zon och anläggningszon. Detta för att möta behov från både människor och natur. Inom kort väntas länsstyrelsen fatta beslut i den här frågan om naturreservatets framtid.

Men hur hamnade vi här? Se videon Konflikten i Vålådalens naturreservat förklarad på 60 sekunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vålådalens naturreservat

Mer i ämnet